Denník N

Kučerka na súde podržal exkolegu Kaľavského. Na svoju opačnú výpoveď spred dvoch rokov si nespomenul

Marián Kučerka a Ján Kaľavský. Foto – polícia
Marián Kučerka a Ján Kaľavský. Foto – polícia

Kaľavský je obžalovaný z korupcie a za vyzradenie policajných informácií. Podľa obžaloby Kučerkovi povedal, že sa ho NAKA chystá zadržať, ten to v utorok na súde poprel.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Súdny proces s expolicajtom Jánom Kaľavským pomaly speje ku koncu. Ako posledný zo svedkov v utorok vypovedal niekdajší kolega obžalovaného Marián Kučerka.

Jeho svedectvo je kľúčové v tej časti obžaloby, ktorá sa týka podozrení, že Kaľavský ako bývalý vedúci operatívy Národnej kriminálnej agentúry v Bratislave vynášal informácie o pripravovaných akciách.

Kaľavský je obžalovaný z toho, že vďaka nemu sa v novembri a v decembri 2020 o svojom zadržaní v rámci akcií Očistec a Judáš dozvedel nielen Kučerka. Tomu Kaľavský údajne prezradil aj to, že bude zadržaný policajný exprezident Tibor Gašpar.

Kučerka však v utorok na súde vyhlásil, že od neho vopred informácie nemal. Naopak, pozornosť obrátil na svojho niekdajšieho nadriadeného bývalého šéfa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka či prokurátorov špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka.

Kaľavský obvinenia odmieta a vníma ich ako pomstu za to, že na policajnej inšpekcii vypovedal proti bývalým kolegom z NAKA. Jeho svedectvo prispelo k obvineniu vyšetrovateľa Jána Čurillu a jeho kolegov, ktorí vyšetrovali bývalých nominantov Smeru, ale aj podozrenia z korupcie v policajnej inšpekcii.

Kaľavský sa stal kľúčovou postavou takzvanej vojny v polícii. Kučerka zase tvrdí, že na neho robili v prípravnom konaní nátlak. Na operatívcov, ale aj prokurátorov špeciálnej prokuratúry Šúreka a Repu podal aj trestné oznámenie.

Kučerku, ktorý v utorok vypovedal pred súdom, sa verejne zastával aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý z neho robil martýra. Jeho sťažnosti využil na útoky proti špeciálnej prokuratúre.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie