Denník N

SaS aj Progresívne Slovensko chcú podporovať škôlky, ale inak vidia platy učiteľov. Porovnali sme školské programy

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sloboda pre stredoškolákov vyberať si predmety či každoročný ranking slovenských vysokých škôl. Liberálne strany SaS a PS predstavili svoje školské programy do volieb.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sloboda a solidarita a Progresívne Slovensko predstavili v utorok svoje volebné plány pre školstvo. Nezávislé od seba ponúkli obe liberálne strany niekoľko rovnakých riešení – napríklad stabilnú štátnu podporu pre jasle a materské školy.

Obe strany tvrdia, že štátu sa najviac oplatí investovať do najmladších detí. Preto sľubujú podporu tým škôlkarom, ktorí pochádzajú z chudobných rodín alebo majú zdravotné znevýhodnenie.

Odlišné riešenia vidia SaS a PS pri platoch učiteľov. Kým PS chce skokovo dorovnať platy učiteľov na výšku priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí, SaS hovorí o bonusoch pre učiteľov podľa výsledkov ich žiakov.

SaS má v programe napríklad „národnú politiku talentu“ – teda systematickú podporu najtalentovanejších detí na Slovensku. Sľubuje aj elektronickú maturitu či digitálne učebnice.

Progresívne Slovensko zase hovorí napríklad o tom, aby si stredoškoláci mohli vyberať predmety na škole, alebo chce zvýšiť podiel času, ktorý žiaci venujú diskusiám či experimentom. Dôležitá je pre nich aj desegregácia – pomoc deťom z chudobných rodín napríklad aj pri doprave do školy.

Strany chcú investovať, ešte nepovedali z čoho

Programy oboch strán ukazujú, že ani v oblasti školstva by PS a SaS nemali problém dohodnúť sa v budúcej koalícii alebo opozícii.

Obe strany vyhlasujú, že chcú pokračovať v rozbehnutých školských reformách. Jednak v reforme učebných osnov, ktorú sľubujú dotiahnuť do úspešného konca, a zároveň chcú dokončiť aj inkluzívnu reformu.

Štát dnes nedokáže zaplatiť dosť odborníkov, ktorých školy potrebujú – napríklad školských psychológov či asistentov učiteľa. SaS aj PS sľubujú zabezpečiť, aby štát dokázal poslať peniaze každému dieťaťu, ktoré potrebuje pomoc.

Nečakane sa zhodli aj na rovnakom riešení,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

SaS

Školstvo

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie