Denník N

Matovič už stihol kampaň v päťdesiatich mestách. Volajú ho Cattani aj hochštapler, kotlebovcov utíšil poďakovaním

Igor Matovič v Banskej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda
Igor Matovič v Banskej Bystrici. Foto N – Daniel Vražda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Igor Matovič zaplnil kultúrne domy mnohých okresných miest.
  • V Martine vyzval ĽSNS, aby proti nemu nebojovali, pretože majú spoločný cieľ – pomoc rodinám.
  • Hegerovi drží palce pri spájaní, PS chce podľa neho kolaborovať s mafiou.
  • Pri všetkých urážkach a pokrikoch vybuchuje, len keď diváci hovoria o jeho manželke a matke.

Igor Matovič stojí pred Robotníckym domom v Banskej Bystrici a pravdepodobne nevie, že ho len niekoľko brán delí od krajskej centrály Smeru. Čaká ho ďalšie predvolebné kolo diskusií s ľuďmi, ktoré nazval Bez ochranky. Podáva si ruky, prichádzajúci si s ním robia selfíčka. V ten večer má za sebou už vyše dve hodiny v neďalekom Brezne a z predchádzajúcich mesiacov desiatky podobných stretnutí po celom Slovensku.

Predseda OĽaNO a bývalý premiér začal volebnú kampaň vo veľkom tempe. Kým iní lídri strán robia najmä tlačové besedy v Bratislave a vidno ich predovšetkým na prvých bilbordoch, Igor Matovič už prešiel približne 50 miest a mestečiek, kde v kultúrnych domoch diskutuje s ľuďmi.

Odhaduje, že sa stretol už s vyše sedemtisíc ľuďmi. Živé prenosy z jeho stretnutí vidí v priemere tak 11- až 12-tisíc ľudí. Na akciách si nechá tykať, nadávať, nechá sa urážať.

Navštívili sme pár z týchto stretnutí osobne a pozreli sme si mnoho streamov.

Nemám rád kupovanú lásku, nemám rád tých hadov

Igor Matovič to ukázal aj v kampani 2020. Keď treba zabrať, zaberie. Pred letom 2023 má jednoduché kulisy, pochopí ich každý. Na plagátoch v sálach oznamuje ľuďom, že je bez ochranky, čo má pravdepodobne evokovať odvahu a zároveň ho to vyčleňuje z radov ostatných politikov.

Napríklad v Košiciach hovoril, že na vládnych večierkoch ho to nebaví, lebo sa mu nechce tváriť sa, že si rozumie s falošnými ľuďmi. Bol vraj možno na dvoch zo 150. Matovič ľuďom hovorí, že nemá rád kupovanú lásku, falošný svet, napichané pery a umelé silikóny, naopak, páči sa mu prirodzenosť. „Ja by som tam umrel medzi tými hadmi, keby som mal hrať podľa ich pravidiel,“ hovorí a časť sály mu zatlieska.

Ďalší plagát za Matovičovým chrbtom oznamuje, že splnil sľub – mesačne 200 eur na dieťa. A potom je tam ešte verejný prísľub OĽaNO, že vstúpi do budúcej vládnej koalície len s podmienkou, že vyplatia každému 500 eur za účasť vo voľbách, čo môže byť takmer mesačný plat niektorých jeho poslucháčov. S takýmto návrhom to opakovane skúsil aj v parlamente, tam sa však už po rozpade koalície nepresadil.

V čase diskusií po mestách je už jasne prepnutý do opozičného módu. V sálach plných napätia a často aj agresivity vystupuje ako bojovník proti mafii, za rodiny, dôchodcov, matky, prvovoličov… Až na výnimky pokojne vysvetľuje a argumentuje.

V Banskej Bystrici vyše tri hodiny, v iných mestách väčšinou vyše dve hodiny znáša tykanie, nadávky aj urážky, ale trpezlivo ide svoj scenár. Ak si počkáte, dostane sa k svojím porovnávacím grafom, o koľko dal rodinám s deťmi a dôchodcom viac na rozdiel od „zlodejov a mafiánov“ zo Smeru a z Hlasu.

Grafy sú istota. Vie, že sa k nim musí dostať, vie, že sa k nim dostane, aj keby sa ho v publiku pýtali na čokoľvek iné.

Ako to je s Ukrajinou a ako naživo prepočítava

Igor Matovič nerobí chyby niektorých politikov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie