Denník N

Rekordný protest v Poľsku dal opozícii vieru, že Kaczyńského vo voľbách porazí

Protivládny pochod v nedeľu prilákal státisíce ľudí. Foto - TASR/AP
Protivládny pochod v nedeľu prilákal státisíce ľudí. Foto – TASR/AP

V Poľsku sa v nedeľu uskutočnila najväčšia demonštrácia v krajine od pádu komunizmu, hneď sa to prejavilo aj v predvolebných prieskumoch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poľská opozícia získala nový impulz po tom, čo sa v nedeľu 4. júna zúčastnil na varšavskom Pochode slobody rekordný počet ľudí. Organizátori hovoria o polmilióne.

Ide o najväčšiu demokratickú demonštráciu v Poľsku od pádu komunizmu, čo ešte pár dní pred pochodom nikto nečakal.

Opozícia ukázala jednotu, pretože okrem Donalda Tuska, predsedu najväčšej Občianskej platformy (PO), sa na pochode zúčastnili aj lídri iných politických síl. Vplyv pochodu už vidno v prvom prieskume verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil po tejto akcii a v ktorom Občianska koalícia (koalícia PO a menších strán) je na prvom mieste tesne pred vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

To všetko môže zvýšiť šance na víťazstvo demokratov vo voľbách, naplánovaných na jeseň tohto roku.

Obrovské číslo

Polmilión ľudí je obrovské číslo aj na Poľsko s 38 miliónmi obyvateľov. Niektorí hovoria, že ľudí bolo o niečo menej, spomína sa 300-tisíc, no aj to by bol rekord. Pre porovnanie, 4. júna 2017 sa na vtedajšom Pochode slobody zúčastnilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie