Denník N

Zelenského úmyselne vynechali z hry. Nové dôkazy naznačujú, že ukrajinská armáda plánovala zničiť Nord Stream

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píšu Shane Harris a Souad Mekhennetová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tri mesiace predtým, ako sabotéri nechali explodovať plynovod Nord Stream, sa Bidenova administratíva od blízkeho spojenca dozvedela, že ukrajinská armáda plánovala tajný útok na podmorskú sieť pomocou malého tímu potápačov, ktorí sa hlásili priamo vrchnému veliteľovi ukrajinských ozbrojených síl.

Doteraz neznáme podrobnosti zozbierala spravodajská služba nemenovanej európskej krajiny a v júni 2022 sa o ne podelila so CIA.

Poskytujú zatiaľ najkonkrétnejšie detaily spájajúce ukrajinskú vládu s útokom v Baltskom mori, ktorý predstavitelia USA a Západu označili za drzý a nebezpečný akt sabotáže na európsku energetickú infraštruktúru.

Správu európskej spravodajskej služby zdieľal na platforme Discord člen amerického letectva Jack Teixeira. Washington Post získal kópiu dokumentu od jedného z jeho online priateľov.

Správa bola založená na informáciách získaných od jednotlivca.

Informácie zdroja nebolo možné okamžite potvrdiť, ale CIA sa v júni minulého roka o správu podelila s Nemeckom a inými európskymi krajinami. Tvrdia to viacerí predstavitelia oboznámení so situáciou, ktorí s nami hovorili pod podmienkou zachovania anonymity v dôsledku citlivosti témy.

Veľmi podrobné detaily, ktoré zahŕňajú počet agentov a metódy útoku, ukazujú, že Západ mal takmer rok dôvod podozrievať Kyjiv z pripravovanej sabotáže.

Tieto podozrenia sa len zosilnili po tom, ako nemeckí vyšetrovatelia v trestnom konaní odhalili dôkazy o bombovom útoku, ktoré sa nápadne podobajú tomu, čo podľa nemenovanej spravodajskej služby plánovala Ukrajina.

Predstavitelia viacerých krajín potvrdili, že spravodajské informácie zverejnené na Discorde presne zodpovedajú tomu, čo spravodajská služba z Európy povedala CIA.

Washington Post na žiadosť vládnych predstaviteľov súhlasil s utajením konkrétnych krajín a niektorých aspektov plánu, keďže odhalenie by podľa nich ohrozilo ich zdroje a prebiehajúce operácie.

Ukrajinskí predstavitelia, ktorí predtým popierali, že by ich krajina bola zapojená do útoku na Nord Stream, na žiadosť o vyjadrenie nereagovali.

Biely dom takisto odmietol odpovedať na niekoľko otázok o európskej správe a údajnom ukrajinskom vojenskom sprisahaní vrátane otázky, či sa americkí predstavitelia pokúsili zastaviť priebeh misie.

Na žiadosť o vyjadrenie nereagovala ani CIA.

O Nord Streame sa nehovorí

Dňa 26. septembra 2022 tri podmorské explózie spôsobili masívne úniky z plynovodov Nord Stream 1 a 2, pričom neporušené zostalo len jedno zo štyroch plynových spojení v sieti.

Niektorí členovia Bidenovej administratívy pôvodne naznačovali, že za útok je zodpovedné Rusko. Biden nazval útok „úmyselným aktom sabotáže“ a prisľúbil, že Spojené štáty budú spolupracovať so svojimi spojencami, aby zistili, čo presne sa stalo.

S blížiacou sa zimou sa zdalo, že Kremeľ mohol mať v úmysle pozastaviť tok energie, čo niektorí lídri opisovali ako vydieranie s cieľom zastrašiť európske krajiny a prinútiť ich, aby prestali finančne a vojensky podporovať Ukrajinu a zdržali sa ďalších protiruských sankcií.

Predstavitelia Bidenovej administratívy teraz v súkromných rozhovoroch pripúšťajú, že neexistujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plynovod Nord Stream

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie