Denník N

Z polí môže byť púšť, varujú Ukrajinci po zničení priehrady. Voda zaplavuje dediny a presúva míny

Zatopené ulice Chersonu. Foto - TASR/AP
Zatopené ulice Chersonu. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Voda z Kachovskej priehrady aj v stredu zaplavovala okolité územia, stále sa valila do domov postavených na dolnom toku rieky Dnipro. Vytápala dvory a vyplavovala všetko, čo ukrývala pod hladinou za 15 mesiacov vojny.

Na brehoch sa objavili míny, niektoré už vybuchli, keď narazili do prekážok.

Míny v riekach

Voda z priehrady sa valila cez frontovú líniu, ktorú tvorili brehy rieky Dnipro. Oddeľovali Ukrajincami oslobodené územie od okupovaných oblastí Rusmi od novembra, keď ukrajinskí vojaci zahnali ruské jednotky cez rieku na južný breh.

Obe strany vojny položili pozdĺž brehov rieky míny, ktoré odplavili do miest a dedín či na poľnohospodársku pôdu.

Civilistom hrozí nebezpečenstvo aj po skončení vojny, lebo míny môžu vybuchnúť kilometre od zóny bojov, kam ich zaniesol prúd vody.

Organizácia Halo Trust podľa Guardianu odstraňovala míny pozdĺž rieky Inhulec v Mykolajivskej oblasti pred tým, ako ju zasiahla povodňová vlna. Inhulec sa pritom vlieva do rieky Dnipro, no tá mala po zničení priehrady takú silu, že túto rieku tlačila hore tokom.

Je preto veľmi pravdepodobné, že s povodňovou vlnou sa na toto územie dostali aj míny.

„Rusi položili protitankové míny na najnižšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie