Denník N

Záborská by chcela s OĽaNO koalíciu, na parlament by potrebovali 7 percent. Matovič už raz z takéhoto rizika vycúval

Anna Záborská, Igor Matovič, Veronika Remišová. Foto - TASR
Anna Záborská, Igor Matovič, Veronika Remišová. Foto – TASR

Predseda OĽaNO ohlásil zámer kandidovať v dvojkoalícii s hnutím Nova v roku 2015. Nakoniec nápad prehodnotil a OĽaNO a Nova vytvorili spoločnú kandidátku premenovaním Matovičovej strany.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kresťanská únia Anny Záborskej by chcela zmeniť formát, v akom by išli do volieb s hnutím OĽaNO – a zrejme aj so stranou Za ľudí.

Namiesto triku s premenovanou volebnou stranou preferujú štandardnú volebnú koalíciu. Na vstup do parlamentu by v takomto prípade potrebovali získať nie päť, ale sedem percent hlasov.

„Našou prvou podmienkou bolo, že pôjdeme ako koalícia, nie ako súčasť jednej kandidátky. Chceme ísť ako samostatná strana v koalícii. Verím, že sa dohodneme,“ povedala Anna Záborská v diskusii s Františkom Mikloškom (kandidát KDH), ktorú v pondelok robil Postoj.sk.

Takýto postup môže byť riskantný, o čom svedčí skúsenosť koalície Progresívneho Slovenska a strany Spolu (PS-Spolu) z roku 2020. Do parlamentu sa nedostali len preto, že im na zvýšené 7-percentné kvórum chýbala necelá tisícka hlasov. Dostali 6,96 percenta hlasov.

Na druhej strane, koalícia umožňuje stranám, ktoré ju vytvoria, lepšie si zachovať a budovať vlastnú identitu. Svoju rolu hrá aj rozdeľovanie prípadného štátneho príspevku za volebný výsledok.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie