Denník N

Pozor na začiatky

Ako kedysi u nacistov, aj dnes propaganda niektorých politikov zohráva nebezpečnú úlohu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je historik

Týmito slovami a výzvou končí rešpektovaný americký historik Peter Hayes svoju knihu Prečo? Ako pochopiť holokaust. Autor v nej originálnym spôsobom rozširuje počet publikácií, ktoré sa venujú tejto citlivej a stále diskutovanej téme. Opiera sa o relevantné výsledky doterajšieho výskumu, ktoré dotvára, dopĺňa, prekračuje, ale zároveň ich vo viacerých smeroch koriguje alebo s nimi polemizuje. Je kritický voči niektorým tradične prijímaným záverom o danej problematike. Autor však nepatrí k „revizionistom“, ktorí z najrôznejších politických, pseudovedeckých či osobných dôvodov popierajú či relativizujú holokaust, alebo dokonca cynicky presúvajú zodpovednosť za zločin na jeho obete. Naopak, ich názory razantne odmieta a presvedčivo vyvracia.

Nepíšem recenziu knihy. Upútala ma však jej nadčasovosť, široká platnosť záverov dotýkajúcich sa problémov terajšej medzinárodnej situácie, ale aj absurdných či bizarných javov na Slovensku, v ktorých čoraz viac prevláda intolerancia, nenávisť, šírenie klamstiev a konšpiračných teórií. Pri komparácii daných udalostí vychádzam z faktu, že Hayes hľadá a nachádza hlbšie príčiny holokaustu, tohto navonok nepochopiteľného javu, ktorý nemá v dejinách ľudstva obdobu.

Pri jeho poznávaní kladie znepokojujúce otázky, ktoré sú ústrednou myšlienkou a cieľom jeho výskumu. Prichádza k poznaniu, že tragédia holokaustu a jej príčiny nie sú záhadné, nepoznateľné, ale boli dielom konkrétnych ľudí a ich cieľov. Na začiatku stáli ranená hrdosť, martýrstvo, strach, sebeckosť, predsudky i osobné ambície, ale aj – a najmä! – pretrvávajúca ľahostajnosť okolia, väčšinovej spoločnosti.

Spomínané príčiny a pohnútky pozorujeme aj v súčasných zahraničných udalostiach (drastickým príkladom je napríklad ruská agresia na Ukrajine), no aj v nenávistných (nielen) slovných útokoch na dnešnom Slovensku, ktoré stále rastú a s približujúcimi sa voľbami naberajú na vulgárnosti a primitivizme. V ich pozadí tiež stojí nenávisť, agresivita, sebaľútosť, nenaplnené politické, ekonomické a osobné ambície jednotlivcov, resp. vybraných skupín obyvateľstva.

Nebezpečnú úlohu tu zohráva propaganda, pohotovo sa prispôsobujúca túžbam a zjednodušujúcim predstavám občanov, útočiaca na ich nízke pudy. Politici, ktorí ju šíria, pokrytecky klamú o svojom údajnom zápase za práva národa, obyčajného človeka, rodiny, náboženstva atď. Ako pred deväťdesiatimi rokmi nacisti, aj oni dnes cynicky zneužívajú krízové celospoločenské, najmä sociálne problémy na šírenie svojej demagógie. Práve preto nesmieme byť voči takýmto javom ľahostajní, aj keď si nahovárame, že sa nás politika netýka a opovrhujeme ňou.

Preto pozor na začiatky, neprehliadajme ich nebezpečenstvo!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Knihy

Komentáre

Teraz najčítanejšie