Denník N

Je tu ticho a pokoj, evakuácia nie je potrebná. Ako veľká voda zaskočila aj ruskú propagandu

V Chersone zatopilo najmä ulice pri rieke, centrum mesta bolo v bezpečí. Foto - TASR/AP
V Chersone zatopilo najmä ulice pri rieke, centrum mesta bolo v bezpečí. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zatiaľ nie je jasné, ktorá zo štyroch verzií vysvetľujúcich deštrukciu Kachovskej priehrady je tá pravá. Alebo či nie je aj nejaká ďalšia. Zdá sa však, že to nevedia ani samozvaní správcovia okupovaných a teraz aj zatopených častí Ukrajiny.

Pre rekapituláciu je potrebné si zopakovať, ktoré štyri verzie sú teraz v hre:

  • Kachovskú priehradu zničili riadenou explóziou ruské okupačné sily, čo je najpravdepodobnejšia verzia.
  • Priehradu zatiaľ bližšie neurčeným spôsobom zničila ukrajinská strana, čo je skôr hypotetická verzia.
  • Hrádza sa pretrhla sama, nevydržala obrovský tlak vody v preplnenej nádrži a v dôsledku predchádzajúceho poškodenia ostreľovaním počas ruskej agresie sa zrútila.
  • Zatiaľ poslednou možnosťou je, že Rusi chceli hrádzu riadeným výbuchom ešte viac poškodiť a zvýšiť odtok vody, ktorá by čiastočne zaplavila oblasť, kde sa očakáva ukrajinská protiofenzíva. Lenže voda je živel a veleniu ruského generálneho štábu alebo niektorej z ruských tajných služieb, ktoré mohli operáciu pripravovať, sa vymkla spod kontroly. A hrádza sa zrútila celá. Tomu by zodpovedali aj reakcie ruských propagandistických médií.

Všetko v najlepšom poriadku

Z hľadiska dôsledkov nešťastia je najpravdepodobnejšie, že sa oň zaslúžili Rusi. Čo tým však presne sledovali, už také zrejmé nie je. Nedokáže to vysvetliť ani inokedy veľmi precízna ruská propaganda.

V prvých hodinách po nešťastí ruské štátne televízne kanály informovali chaoticky. Chvíľu trvalo, kým obvinili „ukrajinských fašistov“. Môže to znamenať aj to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie