Denník N

West Ham v Prahe oslavoval trofej. Pred zápasom bola bitka v podniku, počas neho fanúšikovia zranili hráča Fiorentiny

Cristiano Biraghi, ktorého zranil predmet od fanúšika. Foto - TASR/AP
Cristiano Biraghi, ktorého zranil predmet od fanúšika. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Declanovi Ricovi to vyšlo. 24-ročný záložník anglickej reprezentácie sa v stredu večer v pražskej Fortuna Arene stal prvým kapitánom West Hamu United od roku 1965, ktorý zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza európskeho pohára.

Naposledy to bol Bobby Moore, legendárny stopér a neskôr majster sveta, v dnes už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov.

West Ham United zvíťazil nad talianskou Fiorentinou 2:1 vo finále Európskej konferenčnej ligy. Vďaka tomu získal miestenku do skupinovej fázy Európskej ligy.

Dramatický zápas rozhodol v úplnom závere Jarrod Bowen, keď ušiel obrancom súpera a v nájazde prekonal brankára Pietra Terracciana, ktorý dokázal loptu len tečovať.

West Ham ešte na jar bojoval (napokon úspešne) o záchranu v Premier League a Európska konferenčná liga bola iba vedľajším cieľom.

Pre Rica malo finále špeciálny kontext aj preto, že sa v posledných mesiacoch čoraz viac hovorí o jeho odchode. West Hamu pomohol udržať sa medzi elitou, ale jeho ambície budú pravdepodobne vyššie. Finále s Fiorentinou možno bolo jeho posledným zápasom za „The Hammers“. Hovorí sa o záujme Arsenalu, Newcastlu United, Manchestru United či Bayernu Mníchov.

Po zápase oslavoval na hracej ploche s trofejou. Podal ju aj Markovi Noblovi, legendárnemu záložníkovi West Hamu.

V Prahe sme mohli vidieť, čo Európska konferenčná liga znamená. Súťaž, ktorá odštartovala len v roku 2021, prináša veľkú šancu na trofej aj tímom, ktoré by inak na úspech v Európe ani nemysleli. Veď aj West Ham United na ňu čakal dlhé desaťročia.

Foto – TASR/AP

Smoliar s tržnou ranou

„Posledné dva roky v Európe boli pre nás neuveriteľné,“ povedal s úsmevom David Moyes. Skúsený manažér získal prvú veľkú trofej v kariére.

Počas celej sezóny bol pod veľkým tlakom. Podľa neho bolo ťažké kombinovať Európsku konferenčnú ligu s bojom o záchranu. Vyzdvihol hráčov, ktorí sa dokázali v dvoch sezónach prebojovať až do pohárovej Európy. Spomenul aj Davida Golda, bývalého predsedu klubu. Ten zomrel v januári. „Táto trofej by preňho znamenala veľa,“ povedal Moyes.

Očakávanie medzi fanúšikmi West Hamu bolo cítiť, rovnako ako dobrú náladu. Aj v električke cestou na štadión skandovali rôzne pokriky vrátane oslavného chorálu o bývalom talianskom útočníkovi Paolovi Di Caniovi, ale aj viacero urážlivých pokrikov na adresu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska konferenčná liga

Futbal

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie