Denník N

Supermatovičovo superreferendum nepotrebujeme

Čím hlasnejšie, tým lepšie. Foto - TASR
Čím hlasnejšie, tým lepšie. Foto – TASR

Matovič robí z politiky cirkus namiesto toho, aby prispel k jej rozumnému zlepšovaniu.

Igor Matovič avizuje prípravu superreferenda, ale fanúšikovia priamej demokracie sa nemajú na čo tešiť. Tento marketingový pokus zaujať totiž nemá nič spoločné s ich túžbou získať väčší vplyv na riadenie štátu. Je to len mimoriadne nákladná a štátom platená kampaň s cieľom uspieť v parlamentných voľbách. Reči o šetrení vďaka spojeniu referenda s riadnymi voľbami si síce Obyčajní ľudia určite neodpustia, ale my im na ne nemusíme skočiť.

Matovič avizuje, že referendových otázok môže byť až niekoľko desiatok, preto nemožno vylúčiť, že sa medzi nimi nakoniec nájdu aj nejaké rozumné. No aj keby sa to podarilo, jeho plán má prinajmenšom tri slabiny:

Po prvé, často je ťažké urobiť si kvalifikovaný názor na jeden problém, nieto na desiatky, ako hrozí v tomto prípade. Čiže rizikom nie sú len samotné otázky, ale aj kvalita voličského rozhodnutia.

Po druhé, alibizmus. Vízia Slovenska s odpolitizovanou políciou a prokuratúrou (čo je jedna z plánovaných tém) je sympatická a väčšina voličov by na ňu bezpochyby reagovala kladne, ale toto nie je téma na všeľudové hlasovanie. Politikov si volíme na to, aby sa k potrebným zmenám prepracovali rozumným správaním. Plánované referendum je teda rovnakým prejavom opozičnej nemohúcnosti ako nedávna snaha zburcovať ulicu.

A po tretie, aj keby referendum uspelo, má Matovič aspoň tušenie, ako dostať jeho výsledky do zákonov? Keď parlament nebude mať chuť, riešenie môže odďaľovať donekonečna.

Šéf OĽaNO niektoré veci asi myslí dobre, ale jeho marketingové chápanie politiky je pre krajinu nešťastím. Počnúc nechutnosťami v parlamente, končiac týmto pokusom nahradiť systematickú snahu o zlepšenie stavu spoločnosti instantnou politikou v „sáčku“ sa snaží vytvoriť dojem, že je správne, ak demokracia vyzerá ako lacný cirkus.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie