Denník N

Do Ruska sa vracia politika

Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Foto - TASR/AP
Zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Foto – TASR/AP

Keď sa snažíte vytvoriť systém bez politiky, potom sa akákoľvek politika zdá byť výzvou pre legitimitu štátu. Vojna na Ukrajine reštartovala ruskú politiku: nie nevyhnutne spôsobmi, ktoré je príjemné sledovať, ale nadobúda dynamiku, ktorú bude ťažké zastaviť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je americký historik

V sérii skvelých prednášok, ktoré ma priviedli k záujmu o dejiny východnej Európy, môj učiteľ Thomas W. Simons Jr. hovoril o „návrate politiky“ v neskorej fáze komunizmu ako o začiatku jeho konca. V komunistických režimoch podobne ako dnes v Putinovom režime politika v zmysle viacerých skupín bojujúcich o moc neexistovala. Komunistické strany podobne ako Putin odviedli pri potláčaní reality a politiky až do úplného konca dobrú prácu.

Pevný princíp vesmíru

Putinov systém má svoju logiku. Keď Vladimira Putina na prelome storočí Boris Jeľcin ustanovil za svojho nástupcu vo vedení Ruskej federácie, zanechal mu krajinu v stave, v ktorom bola politika viditeľná a hlasná. Rusko malo stále množstvo politických strán, živú mediálnu scénu a pôsobivé organizácie občianskej spoločnosti. Myšlienku demokracie však podkopala nerovnosť v bohatstve a okázalá moc, ktorou sa vystatovali oligarchovia blízki Jeľcinovej administratíve.

Za Putina ruských oligarchov skrotili, ale neurobil to neutrálny štát. Hlavným oligarchom, šéfom všetkých bossov sa stal sám ruský prezident. Jeho strana sa stala nástrojom jeho moci a tie ostatné stratili význam. Demokracia bola zdiskreditovaná iným spôsobom. Otvoreným predstieraním volieb Putinov režim vychoval ruských občanov tak, že sa stali spolupáchateľmi administratívneho rituálu. Ruským médiám dnes dominujú propagandisti zo štátnej televízie. Občianska spoločnosť bola definovaná tak, že podlieha cudziemu vplyvu, a mimovládne organizácie stratili schopnosť fungovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie