Denník N

Ruské sily si vybrali na spory nebezpečný čas

Kadyrov u Putina. Foto - kremlin.ru
Kadyrov u Putina. Foto – kremlin.ru

Ukrajinská protiofenzíva prichádza v čase bojov medzi ruskými najznámejšími nie celkom pravidelnými silami.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Predchádzajúce ruské vojenské akcie na Ukrajine zdôraznili prínos rôznych nepravidelných a polopravidelných síl, ako sú žoldnieri Jevgenija Prigožina z Vagnerovej skupiny; čečenské jednotky, ktoré sú síce formálne súčasťou ruskej národnej gardy, ale de facto im velí čečenský vodca Ramzan Kadyrov; i rôzne dobrovoľnícke jednotky podporované jednotlivými regiónmi, nacionalistickými skupinami alebo korporáciami ako Gazprom. Keď teraz ukrajinská armáda začína dlhoočakávanú protiofenzívu, pozornosť sa sústreďuje priamo na pravidelné ruské jednotky.

Postupné spúšťanie protiofenzívy prichádza v čase bojov medzi ruskými najznámejšími nie celkom pravidelnými jednotkami a dnom ich vojenskej sily. Je na obyčajných vojakoch, preživších profesionáloch a civilistoch zmobilizovaných minulú jeseň, aby zastavili nápor plánovaný spoločne so stratégmi NATO a podporený miliardami dolárov v podobe výzbroje západnej výroby a výcviku ukrajinských vojakov. Ruská armáda, ktorá je podľa rebríčka Global Firepower 2023 stále druhá na svete, je v tejto bitke proti Ukrajine, ktorá je na 15. mieste, papierovým víťazom, ale už prvé potýčky ukazujú, že ju to poriadne zaťaží. Zároveň bude riadenie neoficiálnych jednotiek a ich efektívne využívanie ťažšie ako kedykoľvek od februára 2022, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Asi pred týždňom

Ukrajinská armáda svoje plány tají. Dokonca zverejnila video vojakov, ktorí si držia prst na perách, a keď ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky sa už snažia odraziť protiofenzívu, ukrajinské velenie vydalo vyhlásenie, v ktorom obvinilo Rusov z vykonávania psychologických operácií, „dokonca aj keď nedochádza k žiadnemu protiútoku“. To, čo vieme o protiofenzíve, teda pochádza z rôznych ruských telegramových kanálov, pričom žiadny z nich nie je skutočne nezávislý od ministerstva obrany alebo rôznych súkromných a dobrovoľníckych jednotiek zapojených do invázie. Základný súbor faktov, na ktorých sa zhodujú, však poukazuje na čoraz aktívnejšie využívanie strategickej iniciatívy zo strany Ukrajiny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie