Denník N

Hrá hokej a študuje umenie: Lopušanovej úspech snáď pomôže, aby sa hokej vnímal aj ako šport pre dcéry

Eva Mária Moleková ako rozhodkyňa na majstrovstvách sveta. Foto - archív Evy Márie Molekovej
Eva Mária Moleková ako rozhodkyňa na majstrovstvách sveta. Foto – archív Evy Márie Molekovej

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Eva Mária Moleková je hokejistka a hokejová rozhodkyňa, momentálne študuje umenie na Technickej univerzite v Košiciach.

Vo svojej tvorbe skúma, prečo je u nás hokej vnímaný stále najmä ako mužský šport, ako to súvisí s rodovými stereotypmi a ako sa to prejavuje v praxi – na štadiónoch. „Napríklad pri sprchovaní nedosiahnem na sprchu, lebo je vysoko, alebo mi na toaletách v šatniach chýba kôš,“ hovorí Eva Mária Moleková.

V 23 rokoch je kapitánkou ženského extraligového hokejového tímu ICE Dream Košice, ktorý pôsobí v obci Čaňa a venuje sa aj rozhodovaniu. Hoci sa zúčastnila na viacerých medzinárodných turnajoch pod hlavičkou IIHF, v domácich súťažiach sa stretáva s pokrikmi, že by radšej mala ísť do kuchyne.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo väčšina dievčat končí s hokejom v pätnástich rokoch;
  • čo môže za nízku úroveň ženskej hokejovej extraligy;
  • prečo je v ženskom hokeji viac úrazov a ako by sa to dalo zmeniť;
  • ako sa naučila reagovať na komentáre od chlapcov alebo mužov, ktorí ju na ľade podceňujú.

Koncom februára v hokejovej extralige žien vyhral klub Vlci Žilina 24:1 nad ICE Dream Košice, v ktorom pôsobíte. Hokejistka Nela Lopušanová zaznamenala v zápase dokopy 19 bodov. Ako si na ten zápas spomínate?

Bolo to hrozné. Nelu som ako rozhodkyňa videla hrať predtým proti oveľa lepším súperom a už vtedy som si povedala, že je výborná hokejistka. Náš klub je stále posledný a verili sme, že nepríde, lebo sme tušili, ako to dopadne. Hrala však super a dávala pekné góly.

Krátko predtým Nela Lopušanová vo svojich štrnástich rokoch zažiarila na mládežníckych majstrovstvách sveta do 18 rokov, kde ju vyhlásili za najužitočnejšiu hráčku turnaja. Čo znamená jej úspech pre ženský hokej na Slovensku?

Neviem, čo presne to znamená, len dúfam, že to bude mať pozitívny efekt na náš šport. Na viacerých športových portáloch sa totiž diskutovalo, že pre Slovensko by bolo lepšie, keby Nela bola muž, lebo hokejista jej kvalít nám v mužskej reprezentácii chýba. Som však rada, že konečne sa vytiahla ženská osobnosť, na ktorú sa my hráčky môžeme obrátiť. Prajem jej, aby jej úspešná kariéra vydržala čo najdlhšie a aby sa mohla venovať len hokeju, hoci realita je taká, že sa tým asi neuživí.

Eva Mária Moleková. Foto N – Peter Lázár

Nie je bežné, aby hráčky takých kvalít dokázali vyžiť z hokeja?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Rozhovory

Vizuálne umenie

Životy žien

Kultúra, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie