Denník N

Dielo dňa: Jánošík

Vladimír Kordoš: Jánošík, performance 1985.
Vladimír Kordoš: Jánošík, performance 1985.

Prvý máj 1985 oslavoval aj falošný Jánošík – výtvarník Vladimír Kordoš.

Ako by to bolo, aby si sviatok pracujúceho ľudu celého sveta nevychutnal aspoň raz aj slovenský národný hrdina Juraj Jánošík? I stalo sa tak prvého mája 1985 v Bratislave, keď spolu s desaťtisícami robotníkov, roľníkov a pracujúcej inteligencie obohatil radostný sprievod aj krásny Jurko.

„Ráno som sa vyparádil do kroja, hlavu ozdobil klobúkom a vyzbrojený neodmysliteľnou valaškou som vyrazil do ulíc,“ spomína na svoju performance čerstvý sedemdesiatnik, výtvarník Vladimír Kordoš. Samozrejme, tradičnou súčasťou osláv bolo aj množstvo folklórnych súborov, a tak sa odvážny falošný zbojník, čulo diskutujúci s manifestujúcimi občanmi, tváril, že hľadá „svoj“ ansámbl.

Dával si však veľký pozor, aby náhodou nenatrafil na tých naozajstných svojich, teda kolegov pedagógov a študentov Strednej školy umeleckého priemyslu, kde vyučoval. No ešte väčšie nebezpečenstvo mu hrozilo od čoraz podozrievavejších profesionálnych pohľadov uniformovaných či civilných strážcov verejného poriadku. Nakoniec sa mu však podarilo dopochodovať až pred tribúnu na Námestí SNP, kde si vychutnal mávanie unavených najvyšších súdruhov zo slávnostnej tribúny.

Kordoš, absolvent oddelenia skla v architektúre u profesora Václava Ciglera na Vysokej škole výtvarných umení, je známy rôznorodosťou svojich výtvarných prejavov. Tým dominujú, najmä pre širšiu verejnosť, interpretácie slávnych diel Caravaggia, Vélasqueza či Rembrandta, ich inscenovanie do polohy „živých obrazov“, v ktorých hral najmä on, ale tiež jeho kolegovia z vtedajšej neoficiálnej výtvarnej scény – Otis Laubert, Marian Meško či Peter Meluzín.

Prvomájová performance však bola, na rozdiel od väčšiny jeho interpretačných a akčných prejavov, dosť odvážnym a nebezpečným nápadom. O akcii, ktorú fotograficky zdokumentovali jeho priatelia, sa kunsthistorik Radislav Matuštík vyjadril, že v kontexte oficiálnych nedotknuteľných osláv pripomínal Kordošov verejne skrytý Jánošík celkom iné tradície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dielo dňa

Kultúra

Teraz najčítanejšie