Denník N

Veľké odhalenie o Sorosovej nadácii! 

Autorka je predsedníčka strany Za ľudí

Robert Fico kritizuje novú ministerku sociálnych vecí Soňu Gaborčákovú, že dáva peniaze Sorosovej nadácii. Aká je pravda a aké sú fakty?

Ešte minulý rok počas francúzskeho predsedníctva na samite všetkých členských štátov EÚ som žiadala komisárku Elisu Ferreirovú, aby sme mohli z eurofondov hradiť náklady na zvládanie migračnej krízy, ktoré mali obce, mestá, mimovládne organizácie, charity či štát. Tento problém bol úzko lokalizovaný na krajiny, ktoré sú v nárazníkovej zóne a v prvej línii pomoci ako Slovensko alebo Poľsko, keďže sme museli organizovať centrá prvého kontaktu, krízové a stanové centrá, registráciu a celú administratívu pri najväčšej utečeneckej kríze, akú Slovensko zažilo za celú svoju existenciu.

Problém sa netýkal väčšiny ostatných členských krajín, no napriek tomu sa mi podarilo presadiť zmenu európskej legislatívy, čo vôbec nie je banálna vec, a bola som veľmi vďačná za rýchlu reakciu Európskej komisie a za podporu všetkých členských krajín EÚ. Aj toto je, mimochodom, príklad, keď aj malý štát môže efektívne presadiť svoje záujmy vo veľkom spoločenstve krajín. Všetky reči o diktáte Bruselu a našom otroctve sú len reči neschopných a lenivých politikov, ktorí nevedia nič presadiť pre Slovensko, lebo sa im buď nechce, alebo to nevedia (niekedy oboje).

V praxi zmena európskej legislatívy pre nás znamená, že napríklad mestá a obce z regionálneho programu IROP, ktorý som riadila, dostanú 127 miliónov eur ako veľmi jednoduchú a paušálnu platbu na pokrytie nákladov, ktoré mali s migračnou krízou (ubytovanie, preprava, administratíva atď.). Tento jednoduchý mechanizmus bolo treba vymyslieť, vyrokovať, presadiť a schváliť Európskou komisiou. Ešte pred mojím odchodom bolo všetko hotové vrátane revízie celého operačného programu. Peniaze môžu použiť mestá a obce na svoj rozvoj alebo na svoje potreby.

Takisto mimovládne organizácie, ktoré obetovali stovky hodín pomoci iným bez nároku na odplatu – charity, skauti, organizácie, ktoré sa venujú psychologickému poradenstvu, a ďalšie môžu požiadať vďaka tejto zmene legislatívy o paušálnu platbu z operačného programu Ľudské zdroje, ktorý zas patril pod ministra Krajniaka. Tieto peniaze na zjednodušenie administratívneho procesu pôjdu cez viaceré nadácie, ktoré s takýmto procesom majú skúsenosti.

Presadenie a vyrokovanie tohto mechanizmu vrátane zmeny legislatívy na úrovni EÚ trvalo viac ako rok, na pomery EÚ je to extra rýchly proces a vyžadoval mnoho úsilia.

A teraz vám prezradím, čo by robil Robert Fico počas takejto veľkej krízy. Nič. Sedel by doma na zadku a nadával by na Brusel. Tak ako nerobil nič počas finančnej krízy, keď jeho vláda vyrobila 150-tisíc nových nezamestnaných a hospodárila s trojnásobným deficitom, ako sme mali my v roku 2022. Ja som namiesto vyplakávania a nadávania na migrantov a na Sorosa vyrokovala s Bruselom počas migračnej krízy zmenu legislatívy a úhradu nákladov pre všetkých, ktorí pomáhali. A počas pandémie sme zas s Bruselom vyrokovali podporu z eurofondov na udržanie pracovných miest (iniciatíva REACT-EU) a vďaka tomu máme rovnakú nezamestnanosť ako pred pandémiou, pretože sme bojovali o každé jedno pracovné miesto. To je láska k vlasti a presadzovanie našich národných záujmov v Bruseli, nie šírenie strachu, bludov a dezinformácií.

Slovensko je hrdá krajina, kde žijú ľudia, ktorí sa neboja pomáhať. Nedajme si ju ukradnúť klamármi a neschopnými politickými hochštaplermi, ako je Robert Fico, ktorí Slovensko len devastujú a nechávajú za sebou spálenú zem.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie