Denník N

Začala sa ukrajinská ofenzíva s cieľom vyhnať Rusov. Čo od nej čakať?

Ukrajinský tank pri meste Časiv Jar. Foto - TASR/AP
Ukrajinský tank pri meste Časiv Jar. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V čase, keď Ukrajinci po zničení Kachovskej priehrady evakuujú svojich obyvateľov zo zaplaveného Chersonu, čoraz viac analytikov tvrdí, že vojna vstupuje do novej fázy. Denník Washington Post s odvolaním na štyri zdroje priamo z ukrajinskej armády píše, že po mesiacoch napätia odštartovala ukrajinská ofenzíva.

Tvrdia to pre médiá aj nemenovaní americkí či iní západní predstavitelia a myslí si to aj ruský vojnový bloger a zločinec Ivan Girkin.

Kyjiv už cez víkend zverejnil video, ktoré mnohí interpretovali ako predzvesť útoku. Jeho hlavným posolstvom bolo, že „plány majú rady ticho“, a preto ministerstvo obrany presný dátum začiatku ofenzívy nebude zverejňovať.

Rusi spočiatku informovali o bojoch v okolí obcí Velyka Novosilka a Novodonecke v Doneckej oblasti, teraz podľa nich prebiehajú intenzívne boje na juhu. Podľa informácií amerického publicistu Davida Ignatiusa museli na niektorých miestach frontu napriek zamínovaniu ustúpiť o päť až desať kilometrov.

Ignatius začiatok ukrajinského útoku prirovnáva k Dňu D, teda akcii spojeneckých vojsk zo 6. júna 1944, počas ktorej sa vylodili v Normandii a začali oslobodzovanie Európy od nacistického Nemecka.

Nemusí ísť „len“ o územie

Čo však môžeme od ukrajinskej ofenzívy čakať a čo rozhodne o jej úspechu? Absolútne kľúčové budú jej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie