Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Kde je vôľa, tam je skratka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Doba káže spájať sa 2. Ale nie naozaj! 3. Tak aby to nebolelo 4. Lebo len to vás zachráni 5. Možno už je neskoro

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Doba káže spájať sa

V programovom vyhlásení úloh na tento týždeň bolo circa tisíc slov k nedávnym rozhodnutiam českého ústavného súdu a Súdneho dvora EÚ. Bol to dobrý plán, ale nie vždy sa veci podaria tak, ako boli naplánované. Takže je tu plán B, mimoriadne opovážlivý, takmer sabotážny pohľad na jeden zo spôsobov, akými sa tu dnes zachraňuje demokracia.

Začnime vyvolávaním duchov minulosti a pripomeňme si, že pred voľbami v roku 1998 vznikla SDK ako jedna volebná strana v priamom dôsledku zákonného zákazu v znení „člen jednej politickej strany nemôže byť na kandidátnej listine inej politickej strany ani v rámci koalície medzi kandidátmi inej koaličnej strany.“ Znemožnilo sa tým vytvorenie volebnej koalície, kde by na spoločnej listine kandidovali členovia viacerých politických strán. Kandidáti SDK vystúpili z materských strán, a splnili tak zákonnú podmienku.

To všetko viete, ale možno vás prekvapí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie