Denník N

Bez ropy je možno ťažko, ale bez vody sa žiť nedá, bránia severovýchod pred ťažbou

Medzi demonštratmi vidno zväčša mladých, proti ťažbe išli aj starší. Foto - TASR
Medzi demonštratmi vidno zväčša mladých, proti ťažbe išli aj starší. Foto – TASR

V Prešove protestovali desiatky ľudí proti zámerom americkej ťažiarskej firmy Alpine Oil and Gas.

Tri autobusy plné ľudí z dedín na severovýchode Slovenska pricestovali v utorok do Prešova na protest proti zámeru americkej firmy Alpine Oil and Gas rozbehnúť ťažbu ropy a plynu v ich blízkosti. Mladí aktivisti ale aj babičky, ktoré sa boja o to, že prídu o svoju pôdu a jediný zdroj pitnej vody zo studní, rozhorčene bránili svoje záujmy pred zástupcami americkej firmy.

Chvíľu to dokonca vyzeralo, že dôjde aj k násilnému stretu. V Prešove mali totiž tlačovú konferenciu aj zástupcovia spoločnosti Alpine Oil and Gas, ktorá sa chystá v najbližších dňoch v katastri obcí Smilno, Ruská Poruba a Oľka začať prieskumné vrty. Niekoľko ľudí sa vybralo priamo do zasadačky, kde tesne predtým skončila tlačovka, nakoniec však zostalo len pri prekrikovaní a hlasných protestoch.

„Chceme vodu, nie ropu,“ kričali ľudia heslá, ktoré hlásali aj transparenty ozdobené okrem nápisov aj tradičnými rusínskymi folklórnymi motívmi. Američania síce tvrdia, že majú záujem s komunitou vychádzať dobre, podľa ľudí je však už neskoro.

„My tento prípad sledujeme už osem rokov,“ povedal pre Denník N náčelník lesoochranárskeho zoskupenia Vlk Juraj Lukáč s tým, že Američania možno chcú mať dobré vzťahy s komunitou, ale nezačali práce najlepšie, keď ich z celého procesu vynechali.

Video: Chceme vodu, nie ropu, kričal dav proti ťažiarom na východe 
autor: Laco Kerekeš

List pošlú každý týždeň

„Všetko robili poza naše chrbty,“ potvrdil jeden z iniciátorov protestných akcií a petície za zastavenie prieskumu Ladislav Andrejco. „Na jednej stane hovoria o tom, že chcú spolupracovať, ale priamo na mieste sa nám smejú do tváre a ďalej si robia, čo chcú,“ dodáva aktivistka Mariana Varjanová zo Smilna. Ako uviedla ďalej, „momentálne je to len moje auto, ktoré bráni ´ropákom´ v prístupe k miestu, kde má vyrásť vrtná veža“.  

Problém sa týka aj ďalších obcí ako sú Závada, Pakostov a Ruská Kajňa. Tam poslanci obecných zastupiteľstiev prijali uznesenia proti ťažbe ropy, pričom v Ruskej Porube, Oľke a Smilne začali ľudia podpisovať petície. Za niekoľko dní podpísala petíciu väčšina obyvateľov. Tamojší ľudia napísali aj otvorený list predsedovi vlády i prezidentovi, aby im pomohli. „Zatiaľ sme nedostali žiadnu odpoveď,“ povedal na otázku Denníka N Andrejco. „Preto sme sa rozhodli, že im budeme rovnaký list posielať každý týždeň,“ dodal.

Asi 30 kilometrov od miesta, kde chce americká firma ťažiť ropu a plyn, odfotil v stredu Juraj Lukáč z lesoochranárskeho zoskupenia Vlk chráneného zubra. Foto – Juraj Lukáč/Vlk

Tento kraj má len nedotknutú prírodu

Na zber podpisov pod petíciu nie sú tamojší ľudia sami. Pomáhajú im aj ekologickí aktivisti z Košíc, Prešova i z Bratislavy. Do prípadu sa zaangažovali aj niektorí opoziční politici, ktorí sa aj na stretnutí dušovali, že im nejde o to, aby z ich problému pred voľbami vytĺkali politický kapitál, ale len a len o zachovanie prírodného bohatstva severovýchodného Slovenska.

„Tento kraj nemá okrem prírody čo ponúknuť. Nie je tam priemysel, mladí odtiaľ utekajú. Jediné na čom môžeme stavať, je nedotknutá príroda. Tá sa však ťažbou ropy a plynu môže ocitnúť v existenčnom ohrození,“ dôvodí Juraj Lukáč.

„Bez ropy sa dá žiť, aj keď je možno ťažšie, ale bez vody to nejde,“ hovorí zas bývalý lesník a poslanec parlamentu Ján Mičovský (OĽaNO) z Humenného.

Michael Lewis (vľavo) a Ron Crow (vpravo) z Alpine Oil and Gas. Foto - Laco Kerekeš
Michael Lewis (vľavo) a Ron Crow (vpravo) z Alpine Oil and Gas. Foto – Laco Kerekeš

Ťažiari: Profitovať môžu aj miestni

Argumenty vedenia americkej firmy, že používajú vyspelé technológie, ktoré životné prostredie neohrozia, ľudia absolútne odmietali. Šéf spoločnosti Alpine Oil and Gas Michael Lewis vraví, že doteraz firma investovala do geologického prieskumu ložiska asi 18 miliónov eur. Ďalších 4,5 milióna eur majú stáť vrty.

„Dnes netušíme aké výdatné ložiská sa na severovýchode Slovenska nachádzajú. Veríme však, že budú natoľko výdatné, aby urobili šťastnými nielen nás, ale aj tamojších obyvateľov,“ vyhlásil Lewis. Podľa neho môže z prípadnej ťažby profitovať nielen komunita, ale aj celé Slovensko. S tým však obyvatelia dotknutých dedín nesúhlasia. „Ani doteraz tam nikto z našich nedostal prácu. Priviedli si svojich, Maďarov, Poliakov a predpokladám, že ani v budúcnosti to nebude inak,“ konštatoval jeden z tamojších obyvateľov.

Nevŕtajte, vyzývajú ľudia. Foto – Laco Kerekeš

„Kedysi naši otcovia odchádzali do Ameriky zarábať, aby si mohli kúpiť pôdu a dnes nám tú pôdu chcú Američania zobrať,“ posťažovala si starenka Mária s tým, že aj dnes mladí ľudia zo severovýchodného cípu Slovenska odchádzajú do zahraničia, pretože tam nemajú žiadnu prácu. „Som tu, pretože mám rada svoje deti a chcem, aby sa mali kam vrátiť. Ale keď nám zničia zem a vodu, už sa domov nikdy nevrátia.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie