Denník N

Kto nechce prijať migrantov, zaplatí. Štáty EÚ schválili prelomovú dohodu

November 2022, utečenci v stanovom mestečku v Kútoch. Foto N - Tomáš Hrivňák
November 2022, utečenci v stanovom mestečku v Kútoch. Foto N – Tomáš Hrivňák

Princíp kvót má nahradiť povinná solidarita. Krajiny, ktoré by nechceli v krízovej situácii prijať migrantov, budú musieť platiť. Slovensko sa pri hlasovaní zdržalo.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je to výbušná a polarizujúca téma, ktorá Európsku úniu trápi už osem rokov. Migračná kríza v roku 2015 ukázala, že európsky systém prijímania migrantov nefunguje.

Po čiastočnom upokojení situácie na hraniciach EÚ začal vlani migračný tlak opäť narastať. Slovensko ako tranzitná krajina na to doplatila dočasným obnovením hraničných kontrol s Českom a Rakúskom.

Migračná vlna nepoľavuje ani tento rok. Brusel sa aj preto snaží dosiahnuť dohodu na systémovom riešení. To doteraz prijaté nebolo, nájsť spoločné riešenie pre 27 členských štátov je ťažké.

Po ôsmich rokoch sa vo štvrtok v Luxemburgu ministri vnútra štátov EÚ dohodli na nových pravidlách. Slovenský minister vnútra Ivan Šimko sa pri hlasovaní zdržal, proti bolo len Poľsko a Maďarsko.

Povinná solidarita

Nápad na povinnú relokáciu žiadateľov o azyl, vďaka ktorému by museli všetky krajiny EÚ prijať istý počet migrantov, narazil po roku 2015 na silný odpor najmä v stredoeurópskom regióne vrátane Slovenska. Povinné kvóty – ako sa označoval princíp povinnej relokácie – v novej dohode nie sú.

Namiesto toho sa krajiny dohodli na takzvanej povinnej solidarite.

Migranti za plotom na poľsko-bieloruskej hranici. Ilustračné foto – TASR/AP

Detaily ešte neboli známe. Princíp povinnej solidarity mal  byť založený na tom, že v prípade krízovej situácie by krajiny EÚ museli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Migrácia

Voľby 2023

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie