Denník N

Premiér Ódor: Hneď ako Fico prešiel za plot úradu vlády, videl som jeho premenu (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak odovzdáme ďalším generáciám len nenávisť, bude to katastrofa, hovorí premiér Ľudovít Ódor.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predseda vlády rozpráva aj o tom:

  • prečo teraz neodvolá riaditeľa SIS a aké presne mu dal podmienky;
  • prečo zavolal na rokovanie o dôvere vláde aj Roberta Fica;
  • vysvetľuje, prečo máme problém v zdravotníctve a prečo s čerpaním eurofondov;
  • v čom je pre Slovensko dobré, že Penta postavila nemocnicu
  • aj v čom sa našej krajine darí.

Prečítajte si prepis diskusie s predsedom vlády v bratislavskej Novej Cvernovke.

Čo ste zistili za ten čas, čo ste vo funkcii, že v tomto štáte naozaj nefunguje, ale nevedeli ste to?

Neprišiel som z Marsu ani z nijakej inej planéty. Pohybujem sa okolo verejných politík v tejto krajine už 20 rokov, tak ma prekvapuje veľmi málo vecí. V zásade takmer nič. Oblasti, o ktorých som vedel, že sú naozaj v zlom stave, sú naozaj v zlom stave. A oblasti, o ktorých som si myslel, že sú iba v mierne zlom stave, tak niektoré z nich sú v zlom stave. Bohužiaľ, tých pozitívnych prekvapení bolo takisto veľmi málo.

Spomeniete si na niektoré? 

Asi najväčšie osobné negatívne prekvapenie bolo, že mám tlačiareň, kde musím manuálne pretočiť papier, aby tlačila obojstranne. Ak to má takto premiér, tak si neviem predstaviť, ako to majú všetci ostatní. Možno je to zámer a chcú kontrolovať, čo premiér tlačí, pretože na sekretariáte je tlačiareň, ktorá tlačí obojstranne.

Teraz vec, ktorá ma prekvapila pozitívne: myslel som si, že na úrade vlády nájdem obrovský chaos, že to bude trvať mesiace, kým to vôbec dokážeme dať do normálneho režimu. Samozrejme, mesiace nemáme, môžem tam zobrať zopár svojich ľudí. Musím však povedať, že vnútorné riadenie úradu vlády sa mi zatiaľ celkom pozdáva. Napriek tomu, čo sa hovorilo o vysokých predstaviteľoch, ktorí tam sedeli predo mnou, bolo to pod nimi celkom dobre manažérsky riadené.

Čiže si kúpite novú tlačiareň? 

Podľa mňa bude najlepšie, ak to dám vyhodnotiť Útvaru hodnoty za peniaze, a keď vyhodnotia, že tento projekt je prínosný a že prínosy prevyšujú náklady, potom do toho, samozrejme, pôjdem.

Máte za sebou rokovania s predsedami politických strán o tom, či bude vašej vláde vyslovená dôvera. Už ste aj povedali, že zrejme nebude. Poznali ste sa so všetkými predsedami strán osobne? 

Myslím si, že všetkých som už predtým poznal, síce nie veľmi detailne, ale v nejakom momente sme sa v minulosti stretli.

Prečo ste na rokovanie zavolali aj predsedu Smeru Roberta Fica?

A nemal som?

Nezavolali ste Republiku ani ĽSNS. Znamená to, že medzi nimi vidíte rozdiel? 

Áno, vidím.

Ani SNS ste nezavolali. 

Ani som nevedel, že SNS je teraz v parlamente.

Je tam poslanec Taraba, ktorý bude kandidovať za SNS. 

Pre mňa bolo úplne kľúčové, či to, čo tie strany presadzujú, odporuje mojim demokratickým hodnotám. Strany, ktoré som nepozval, idú opačným smerom ako to, čo v krajine presadzujem. Nevidel som šancu sa vôbec o tom detailnejšie rozprávať.

Pán Fico je trojnásobný premiér, zaviedol nás do jadra Európy, teda do eurozóny, vlani hlasoval za odsúdenie ruskej agresie a môžeme mu ďakovať napríklad aj za to, že podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie. Myslím si teda, že medzi ním a tými, ktorých som nepozval, je relatívne veľký rozdiel, ktorý vnímam a ktorý budem pripomínať. Treba pripomínať veci, ktoré sú dôležité z hľadiska budúcnosti Slovenska a z hľadiska toho, kam chceme patriť. Prvotné stretnutie bolo podľa mňa fajn a uvidíme, či sa ešte nejaké stretnutia budú opakovať. V každom prípade je úplne legitímne a normálne zavolať Smer na takéto rokovania.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Ódor

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie