Denník N

Ako to, že česká finalistka Roland Garros nie je v top 10? Tréneri podcenili, keď ako 15-ročná rýchlo vyrástla

Karolína Muchová. Foto - TASR/AP
Karolína Muchová. Foto – TASR/AP

26-ročná Karolína Muchová postúpila na Roland Garros do svojho prvého grandslamového finále v kariére.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Jeden klient mi raz hovoril, že v tenise je najdôležitejšie vyhrať poslednú výmenu,“ hovorila nedávno pre Denník N športová psychologička Michala Bednáriková.

Znie to ako klišé, ale ak by sme to chceli tento výrok preniesť do praxe, stačí sa pozrieť na výsledok semifinále Roland Garros medzi Karolínou Muchovou a Arynou Sabalenkovou.

Češka Muchová prehrávala 2:5 a 30:40 v treťom sete. Sotva chodila, zjavne ju trápili kŕče. V závere zápasu mala na tvári ubolené grimasy, medzi výmenami si naťahovala svaly, keď sedela na lavičke, masírovala si stehná. Robila všetko pre to, aby zmiernila bolesti.

No vo výmenách sa jej stále darilo. Odvrátila mečbal, vyhrala ďalší gem a potom ďalší. „Vždy máte viac, ako si myslíte,“ opakovala pri pohľade na Muchovej hru komentátorka Eurosportu a bývalá svetová jednotka Chris Evertová.

Muchová napokon za tri hodiny a trinásť minút vyhrala nad Sabalenkovou 7:6(5), 5:7(5), 7:5.

„Toto bol najlepší zápas ženskej časti turnaja,“ hovoril vo vysielaní Eurosportu bývalý tenista Mats Wilander.

Kto videl zápas, ale tenis podrobne nesleduje, bol zrejme prekvapený, ako je možné, že Muchová je v rebríčku WTA až na 43. mieste. Celý čas bola vyrovnanou súperkou svetovej dvojke a jej hra plná prechodov na sieť a ďalších kreatívnych riešení je atraktívnejšia ako v prípade mnohých tenistiek prvej desiatky. Pripomína Rogera Federera či Ashleigh Bartyovú, teda štýl, o ktorom divák povie, že je pekný. 

„Zbožňujem jej kreativitu. Svojimi údermi vás dostane z komfortnej zóny. Vie nečakane prekvapiť. Je jediná s takouto šikovnosťou,“ hovorila pre Eurosport Evertová.

„Keď sa pozriete na hráčky, ktoré dominujú ženskému okruhu, ako sú Świąteková, Rybakinová či Sabalenková, je to všetko o sile, nie o šikovnosti,“ dodala.

Nedokázala odohrať štyri turnaje

Prečo teda takáto hráčka nie je v rebríčku vyššie? Je za tým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie