Denník N

Nvotová z Demokratov: Môžem sa stať terčom posmechu, ale politike sa učím

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrovoľne vstúpiť do trojpercentnej strany, a prísť tým o koncerty a prípadných klientov, to vyzerá ako samovražda, hovorí hudobníčka Dorota Nvotová (40) o svojom príchode do politiky a strany Demokrati.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • odkedy je pre ňu Igor Matovič toxickou osobou;
  • či by mala problém s koalíciou Demokratov a OĽaNO;
  • aký rozdiel vidí medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim;
  • či by bola pre ňu akceptovateľná spolupráca Demokratov a Hlasu.

Pamätáte si, v ktorých voľbách a ako ste prvýkrát hlasovali?

Myslím si, že to bolo referendum o vstupe do Európskej únie.

A ako ste hlasovali? 

Hlasovala som za.

Čo sa týka volieb, pamätáte si, koho ste prvýkrát volili? 

V prvej polovici môjho dospelého veku som bola veľmi odcestovaná a myslím si, že prvé dvoje voľby som bola v Ázii. Vtedy som asi nehlasovala. Ale potom som volila ako prvé SDKÚ.

Váš biologický otec Jaro Filip patril pred voľbami v roku 1998 k ľuďom, ktorí rôznymi aktivitami vrátane účastí na debatách s občanmi a na politických mítingoch robil veľa pre to, aby opozícia porazila Mečiara. Nikdy však nevstúpil do strany, zostal skôr len akýmsi politickým komentátorom. Vy do toho idete priamo. Na čo je to dobré niekomu, kto má cestovnú kanceláriu a je muzikant? 

Absolútne na nič. Mne to nie je dobré absolútne na nič, pre mňa je to len zlé.

Tak prečo to robíte? 

Nerobím to pre seba. Asi musí byť veľmi zjavné, že dobrovoľne vstúpiť do trojpercentnej strany, a prísť tým o koncerty a prípadných klientov, vyzerá ako samovražda. Môj úmysel je niekde inde, nerobím to pre seba. Pamätám si, ako otec hovoril, že ak by to v roku ’98 nevyšlo, tak sa odsťahuje. Mala som ten istý pocit – ak to v septembri nevyjde, asi sa budem musieť odsťahovať, keď tu vyhrá mafia.

Ešte máte pocit, že ak to nevyjde, tak sa odsťahujete zo Slovenska? 

Týmto pádom nie. Musela som to urobiť, aby som sa nemusela odsťahovať. Robím to pre svojho syna, aby sa ani on raz nemusel odsťahovať. Áno, je to trošku ako kamikadze misia, ale je to jediné správne, čo teraz môžem urobiť, aby som sa cítila nejakým spôsobom užitočná.

Čo vám povedalo vaše najbližšie okolie, keď ste im oznámili, že budete kandidovať? 

Do stredy to vedelo len osem ľudí z môjho okolia, nechcela som, aby sa to prevalilo skôr. Moja najbližšia rodina sa o mňa bojí. Boja sa, že ty si taká čestná a čistá, aby ťa nepokazili. Reakcie boli postavené na tom, aby sa mi niečo nestalo a aby ma to nepokazilo. Ale zase napríklad niektorí kamaráti pri mne veľmi pevne stoja, je to rôzne.

Aj vás niekto od toho odhováral? 

Už nie je prečo odhovárať.

Kandidátky ešte nie sú podané. 

Vyslovene odhovárať nie. Niektorí ľudia reagovali, že ajajaj, ale ja si myslím, že keď ma niekto pozná a má ma rád, tak nemá zmysel, aby ma od niečoho odhováral. Maximálne mi nič nepovie, takže sa to nedozviem. Čo sa týka mojich fanúšikov, s ktorými komunikujem na sociálnych sieťach, bola som veľmi prekvapená, že drvivá väčšina bola za. Nečakala som to. Čakala som skôr pol na pol, že ma zhejtujú, ale nie, proti bolo výrazne menšie percento.

Čo vám na vašu kandidatúru povedal napríklad Nikita Slovák, s ktorým ste organizovali apolitické zhromaždenia Dokončime to? Žiadali ste na nich očistu štátu od mafie, podporovali ste očkovanie proti covidu a vyjadrovali podporu vyšetrovateľom, sudcom či prokurátorom. 

On bol jeden z tých, ktorí to vedeli asi dva dni predtým. Myslím, že mi drží palce, nevyjadril sa ani že hurá, ani že nie. Povedal, že to berie na vedomie, a nejak to neprežíval. Ja si myslím, že sa to dalo čakať. Tí, čo poznajú mňa a moje názory či aktivity, chápu to prirodzené vyústenie.

Prečo práve Demokrati? 

Už dlhšie som cítila aj ako aktivistka, či ma to prirodzene nevyleje do nejakého lievika smerom k aktívnej politike. Ale donedávna som si nevedela ani len predstaviť, koho budem voliť. Takže som si hovorila, že tu nie je ani strana, ktorú by som chcela voliť. Ako by som ešte mohla do nejakej vôbec vstúpiť?

Koho ste volili v posledných voľbách? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie