Denník N

Už pred zápasom mal byť favoritom Djoković. Alcaraz ukázal, že je hlavou ešte junior, hodnotí expert Kukal

Šance Carlosa Alcaraza zastavili kŕče. Foto – TASR/AP
Šance Carlosa Alcaraza zastavili kŕče. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Najočakávanejším tenisovým zápasom roka nemusí byť nevyhnutne grandslamové finále. Vlani sme na každom z grandslamov sledovali zaujímavé finálové príbehy, no vrcholom roka bolo štvrťfinále Roland Garros medzi Rafaelom Nadalom a Novakom Djokovićom.

Tentoraz Nadal na turnaji pre zranenie chýba, no aj bez neho prišiel vrchol roka opäť na Roland Garros. Novak Djoković sa totiž prvý raz na grandslame stretol so svetovou jednotkou Carlosom Alcarazom.

O 20-ročnom Alcarazovi sa počas turnaja silno vyjadril John McEnroe. Povedal, že Nadal, Djoković ani Roger Federer neboli takí dobrí, keď mali dvadsať.

Mats Wilander zas Alcaraza označil za „superčloveka“. Väčšina odborníkov vrátane McEnroa aj bookmakeri sa zhodovali, že mladík je proti 36-ročnému Djokovićovi favoritom, hoci vyhral ešte len jeden grandslam vlani na US Open, kým Djoković ich má 22, rovnako ako Nadal.

Súboj generácií sa v semifinále očakával už vlani. Vtedy medzi Nadalom a Alcarazom, lenže napokon z neho nič nebolo, pretože Alcaraz vo štvrťfinále prehral s Alexandrom Zverevom.

Tentoraz už k porovnaniu Alcaraza s niektorou z legiend na grandslame došlo.

V prvom sete bol lepší Djoković, v druhom Alcaraz, no v treťom dostal kŕč do nohy a potom sa zápas už len dohrával. Djoković ho vyhral 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Pre Denník N zápas zhodnotil Jan Kukal. „Už dlho som nevidel taký dobrý tenis ako v druhom sete. Lenže v zápase sa ukázalo, že Alcaraz je hlavou ešte junior,“ tvrdí Kukal.

Tento tenisový expert v minulosti trénoval Ivana Lendla a Thomasa Mustera, ktorí sa neskôr stali svetovými jednotkami. Bol československý aj český daviscupový kapitán a slovenský fedcupový kapitán. Ako tréner pracoval aj v Rakúsku, Holandsku či vo Švajčiarsku. Ako hráč sa vo štvorhre dostal so spoluhráčom Janom Kodešom do semifinále Roland Garros 1972 a štvrťfinále Wimbledonu 1973.

Kŕče sú chybou hráča

Kukal nerozumie, prečo mal byť favoritom pred zápasom Alcaraz. „Ja som to odhadoval 60 na 40 pre Djokovića. Gary Lineker povedal slávnu vetu, že 22 futbalistov hrá úžasný zápas a nakoniec vyhrajú Nemci. V tenise hrajú úžasný zápas dvaja tenisti a nakoniec vyhrá Djoković. Podľa mňa by vyhral, aj keby sa Alcaraz nezranil,“ myslí si Kukal.

Tenisový expert tvrdí, že v modernom tenise by sa kŕče vôbec nemali prihodiť a možno ich považovať za chybu hráča. Kým skúsený Djoković zvládol dôležitý zápas ideálne, Alcaraz podľa Kukala urobil hneď niekoľko podstatných chýb.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie