Denník N

Nechal si utajené dokumenty a vedel o tom. Trump čelí druhej žalobe, za ktorú mu hrozí väzenie

Trump v apríli 2023. Foto - TASR/AP
Trump v apríli 2023. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď newyorský okresný prokurátor koncom marca obvinil Donalda Trumpa v prípade falšovania obchodných záznamov, išlo o historický okamih. Dovtedy ešte žiadny bývalý americký prezident v dejinách nečelil žalobe.

Vo štvrtok si pripísal ďalšie historické prvenstvo, keď ho obžalovali aj druhýkrát. Tentoraz ako prvého bývalého amerického prezidenta aj na federálnej úrovni za prechovávanie utajených dokumentov.

Informoval o tom samotný Trump na svojej sociálnej sieti. Bývalý prezident trvá na svojej nevine a už teraz bez dôkazov tvrdí, že ide o politický proces „skorumpovanej Bidenovej administratívy“. Ministerstvo spravodlivosti sa zatiaľ k žalobe nevyjadrilo, ale s odvolaním na zdroje oboznámené s prípadom už obvinenie potvrdilo viacero amerických médií vrátane New York Times.

O čo v prípade ide, prečo sú Trumpove argumenty slabé a ako obvinenie ovplyvní jeho kandidatúru na prezidenta?

O čo v kauze ide

Kauza, pre ktorú čelí Trump federálnej žalobe, je oveľa vážnejšia než tá z marca. Iní vysokopostavení Američania pre pochybenia, z ktorých prokuratúra žaluje bývalého prezidenta, dostali niekoľkoročné tresty.

Podstata prípadu spočíva v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2024

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie