Denník N

Žilinka nesúhlasí s trestom pre Dědečka. Pätnásť rokov je málo, nakázal odvolanie

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálny prokurátor považuje trest za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. Trest 15 rokov pre opitého vodiča, ktorý zrazil piatich ľudí, nezabezpečuje podľa Maroša Žilinku ani generálnu prevenciu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zasiahol do kauzy opitého vodiča Dušana Dědečka. Toho vo štvrtok odsúdil senát Mestského súdu Bratislava I na pätnásťročné väzenie. Podľa Žilinku je to málo a dal pokyn bratislavskému krajskému prokurátorovi Rastislavovi Remetovi, aby sa odvolal.

Dědeček zrazil opitý na zastávke Zochova v Bratislave piatich mladých ľudí. Ďalších dvadsiatich zranil, pričom osemnástich ťažko. Nehoda sa stala vlani v nedeľu večer 2. októbra. Na zastávke boli v tom čase prevažne študenti, ktorí sa vracali z domovov na internáty.

„Uložený trest odňatia slobody považuje generálny prokurátor za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa,“ informovala hovorkyňa Zuzana Drobová. Trest podľa Žilinku nezabezpečuje ani generálnu prevenciu, výchovný vplyv, teda odradenie iných od páchania obdobných trestných činov.

Žilinka takýto pokyn vydal po prvý raz od nástupu do funkcie v decembri 2020.

Pätnásť rokov pre Dědečka sa zdalo mnohým málo. Sklamaní boli aj pozostalí po obetiach tragickej nehody. Rozhodnutie Mestského súdu Bratislava I vyvolalo veľkú kritiku aj na sociálnych sieťach.

Dušan Dědeček na súde. Foto N – Vladimír Šimíček

O navrhovanom treste u Žilinku vedeli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Nehoda na Zochovej

Slovensko

Teraz najčítanejšie