Denník N

Chcel byť ako James Bond. Zomrel slávny špión, ktorý vyše 20 rokov donášal Rusom

Robert Hanssen vo väzení. Foto - FBI/Wikimedia Commons
Robert Hanssen vo väzení. Foto – FBI/Wikimedia Commons

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Ben Brasch, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Robert Hanssen, americký špión, ktorý zbehol na druhú stranu a ktorého úniky informácií v prospech Moskvy FBI označila za „pravdepodobne najhoršiu spravodajskú katastrofu v histórii USA“, zomrel v pondelok ráno vo väzení.

Podľa ministerstva spravodlivosti našli 79-ročného Hanssena v coloradskej väznici v meste Florence okolo 6.55 bez známok života. Zdravotníci sa ho pokúsili zachrániť, ale nepodarilo sa im to.

Bývalého agenta FBI v roku 2002 odsúdili na doživotie za špionáž. Jeho činy boli pre USA natoľko škodlivé, že aj dve desaťročia od jeho odsúdenia má FBI webovú stránku, ktorá vysvetľuje, čo Hanssen urobil a ako ho odhalili.

Hanssena podľa FBI zatkli vo februári 2001 za špionáž v prospech Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu. V komunikácii s ruskou stranou používal pseudonym Ramon Garcia.

Prísne tajné informácie súvisiace s národnou bezpečnosťou Rusom poskytol za 1,4 milióna dolárov v hotovosti a diamantoch.

Agent FBI Eric O’Neill, ktorý pomáhal zasiahnuť proti Hanssenovi, v pondelok pre Washington Post povedal, že ešte len spracováva smrť muža, ktorý výrazne ovplyvnil jeho život a kariéru. Spýtali sme sa ho, prečo Hanssen zradil svoju krajinu.

O’Neill odpovedal, že Hanssen bol síce vlastencom, ale aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Svet

Teraz najčítanejšie