Denník N

Marián Leško: Ak by chcel Fico jazdeckú sochu, ako koník by mohol poslúžiť Matovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak k tomu nedošlo doteraz, tak k veľkému spájaniu už nepríde ani do 2. júla, myslí si politický analytik a komentátor Marián Leško.

Predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil voľby, uplynul termín, dokedy sa strany mohli spojiť do jednej, zmeniť si názov. Veľkého spojenia sme sa nedočkali, ale spojili sa Modrí s Mostom-Híd, Maďarské fórum s pánom Mackom a Demokrati s Jablkom. Je toto to, čo voliči od demokratických politikov očakávali?

Myslím si, že nie. Ak niečo očakávali, tak to, že vznikne strana, ktorá – ako hovorí sociológ Slosiarik – by mala šancu získať do desiatich percent. Silná stredopravá strana plus časť maďarského zoskupenia. Toto sa nestalo. Tie tri dvojičky, ktoré idú spolu do volieb, majú šancu dostať peniaze za to, že prekročia tri percentá. Nemyslím si však, že majú šancu dostať sa do parlamentu. Takže pripravia demokratický tábor odhadom o štyri až desať percent.

Má niektorý z týchto troch spojených subjektov šancu sa presadiť? 

Neverím tomu. Do volieb toľko času nezostáva. Nevidím, že by tam bol nejaký veľký ťah na bránku, že by prichádzali s nejakými iniciatívami, že by ponúkali nejaké výrazné osobnosti. Myslím si, že maximum, v čo môžu dúfať, je, že získajú peniaze za voľby a prekročia tri percentá. Päť percent je podľa mňa pre každého privysoký cieľ.

Demokrati Eduarda Hegera mali viacero tlačových besied s názvom Demokratov nikdy nie je dosť, naposledy sa k nim v stredu pridala Dorota Nvotová. V piatok Jozef Mihál, ktorý bol kedysi v SaS a spolupracoval s Luciou Ďuriš Nicholsonovou. Môže to Demokratom pomôcť?

Ak strana dokáže do volieb získať osobnosť, ktorá je v spoločnosti dobre vnímaná, je to dobrý ťah, ak má tá strana pevné fundamenty, pevnú voličskú základňu a je etablovaná. Vtedy to je čerešnička na torte. Ale ak torta nie je, čerešnička nemôže plniť tú funkciu, ktorú by mala. A tie čerešničky: pri všetkej úcte, prvá čerešnička je naozaj dobrá hudobníčka a občianska aktivistka. Je to osobnosť, ale nie politická osobnosť. A druhá čerešnička, pán Mihál, v posledných rokoch sa mi trochu javí ako politický turista. Keď si spomenieme, koľko subjektov už vystriedal, v koľkých bol, tak si nemyslím, že zvráti situáciu.

Nvotová mala dobrý prejav, kde vyzdvihovala, že strana Demokrati je nudná, povedala na to, že chvalabohu, to potrebujeme. Dokáže to verejnosť pochopiť?

Ak by sme boli normálna krajina s normálnymi politickými stranami, s normálnym spektrom a s normálnou súťažou, tak nudnosť by bolo to posledné, čo by mi prekážalo. Myslím si, že ak sú politici nudní a robia si svoju prácu, je to skvelé. My nepotrebujeme v politike zabávačov a excentrikov. My potrebujeme ľudí, ktorí vedia, o čom je správa krajiny. V tomto s Dorotou súhlasím. Problém je v tom, že všetci ľudia, ktorí sú v Demokratoch kľúčoví – pán Heger, pán Naď, pán Budaj –, zmeškali svoju šancu vystúpiť ako autonómne a silné politické osobnosti.

Tú šancu mali dva a pol roka a trestuhodne ju premárnili. Odišli od Igora Matoviča v čase, keď už to, ako politici zvyknú vtipne hovoriť, nič nenásobilo, nič nedelilo a jednoducho to nemalo vplyv na realitu. Pán Heger hovoril, že sa nachádzame v kríze chaosu. To sklamanie z výkonu moci je také veľké, že aj keby voliči vzali do úvahy to, že rozprávajú zväčša rozumné veci a zastávajú rozumné postoje, odkedy nie sú vo vláde, neprebije to ten dojem, ktorý ľudia majú z výkonu ich moci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie