Denník N

Zomrel Erik Binder, neprehliadnuteľný umelec, ktorý dokázal prakticky čokoľvek premeniť na zážitok

Erik Binder (1974 - 2023). Foto N - Vladimír Šimíček
Erik Binder (1974 – 2023). Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Presne pred týždňom otváral Erik Binder svoju najnovšiu výstavu v bratislavskej galérii Ateliér XIII. Nazval ju everafterlifeparty.

Nebol by to Erik Binder, keby už názov svojej výstavy nezložil z niečoho, čo okolo seba našiel, keby v ňom nevyužil svoj zmysel pre humor a poetiku. Tentoraz spojil dohromady slová, v ktorých sa mieša oslava života a života po jeho konci. „Je to úchvatná zážitková jazda ako z rozprávky,“ napísala k nej kurátorka Lucia G. Stach, ktorá s Binderom často spolupracovala.

Absolútne nečakane sa stala jeho poslednou výstavou, poslednou „zážitkovou jazdou“, akých za tridsať rokov na scéne vytvoril desiatky.

Umelec Erik Binder náhle zomrel vo veku 49 rokov. Úmrtie potvrdila rodina. Príčinou smrti boli následky dlhodobého ochorenia, uviedla Slovenská národná galéria.

Z vernisáže výstavy v bratislavskej galérii Ateliér XIII everafterlifeparty. Foto – Viki Kollerová
Erik Binder na otvorení výstavy s kurátorkou Luciou G. Stach a galeristom Jurajom Ličkom v galérii Ateliér XIII. Foto – Viki Kollerová

Totálna kreativita, totálny zážitok

Nemusíte patriť medzi znalcov umenia, aby ste jeho diela poznali. Erik Binder bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie