Denník N

Čech v Chersone: Každý je tu dobrovoľník, ale z niektorých miest sa ľudia ešte pomoci nedovolali

Richard Křesina pri distribúcii humanitárnej pomoci. Foto – Koridor UA
Richard Křesina pri distribúcii humanitárnej pomoci. Foto – Koridor UA

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dvadsaťtriročný Čech Richard Křesina vedie pobočku humanitárnej organizácie Koridor UA na juhu Ukrajiny. Zavolali sme mu do Chersonu, kde zisťuje, čo treba ako pomoc najviac koordinovať.

Signál v meste, ktoré je čiastočne zaplavené vodou zo zničenej Kachovskej priehrady, je zlý. Křesina preto odpovede na otázky napokon zaslal typickou ukrajinskou metódou – hlasovými správami.

Aká je situácia v Chersone, aká veľká časť mesta je zaplavená?

Čerstvé satelitné snímky to mapujú celkom dobre. Keď to vezmem podľa rajónov (mestských obvodov – pozn. red.), napríklad do Korabelného na juhozápade mesta sa takmer nedostaneme, tam sú domy na prízemí zaplavené.

Keď sa voda vyliala, zasiahlo znečistenie aj Mykolajivskú oblasť. Problémy s pitnou vodou sú už aj v Snihurivke (50 kilometrov od Chersonu smerom od frontu – pozn. red.).

Takže sa síce hovorí, že zaplavená oblasť zahŕňa okolo 80 dedín na oboch brehoch, ale následky sú oveľa väčšie tým, že sú zničené aj zdroje pitnej vody. Aj do dedín, ktoré sú vzdialenejšie od Chersonu, napríklad aj v Mykolajivskej oblasti, sa musí voda voziť, pretože jej nie je dosť.

Vo štvrtok som čítal, že v Chersone je voda päť a pol metra nad obvyklou hladinou. Ešte stúpa alebo už kulminuje?

Voda kulminovala vo štvrtok večer na úrovni medzi 5,3 až 5,6 metra, v piatok už začala klesať. Očakáva sa, že by mohla opadnúť do týždňa. Niekto hovorí päť dní, niekto sedem.

Ako vyzerá evakuácia?

Myslím, že ju majú celkom zvládnutú. Je tu veľa dobrovoľníkov, ktorí už predtým podporovali armádu, tí s evakuáciou pomohli. Cherson nie je až taký veľký, sú tu hasiči, polícia, armáda, takže to funguje. Je však nedostatok lodí, zháňajú sa motorové člny, snažia sa ich sem čo najrýchlejšie dopraviť.

No ľudia z Chersonu často nechcú ísť preč, takže ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie