Denník N

Smer a Hlas podporili Bittó Cigánikovej návrh, aby poisťovne mohli mať vyšší zisk. Kontrolný úrad žiada poslancov, aby ho neschválili

"Nová nemocnica" v Košiciach. Foto N - Peter Lázár
„Nová nemocnica“ v Košiciach. Foto N – Peter Lázár

Jana Bittó Cigániková navrhuje, aby poisťovne mohli mať vyšší zisk, ako im dnes umožňuje zákon. Novelu schválili poslanci v prvom čítaní, na nasledujúcej schôdzi môžu návrh schváliť definitívne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nestáva sa často, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou píše list poslancom, aby nepodporili konkrétny zákon. Tento týždeň však predsedníčka úradu Renáta Blahová odoslala každému poslancovi list, v ktorom vysvetľuje, prečo by nemali podporiť zákon o zisku zdravotných poisťovní.

Novelu predložila do parlamentu poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková. Návrh prešiel na májovej schôdzi prvým čítaním vďaka hlasom SaS, Hlasu, Smeru a Sme rodina. Na nasledujúcej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína v utorok, budú poslanci o zákone hlasovať.

Ak by prešiel, od januára budúceho roka by zdravotné poisťovne mohli dosahovať vyšší zisk ako teraz.

Momentálne zákon určuje, že poisťovne si môžu vyplatiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie