Denník N

Opatrenia proti záplavám účinkujú, ale včera sme mali 30-ročné dažde, hovorí starosta Ružinova

Parkovisko pri jazere Štrkovec v Bratislave. Zdroj - TASR
Parkovisko pri jazere Štrkovec v Bratislave. Zdroj – TASR

Kanalizácia v Bratislave je v zlom stave, z eurofondov ju však hlavné mesto opravovať nemôže.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Naposledy sa na Nevädzovej ulici v Bratislave ľudia člnkovali pred piatimi rokmi a dvoma dňami, hovorí starosta Ružinova Martin Chren. Štvrtková búrka v Bratislave bola podľa neho najväčšia za 30 rokov a nárazový príval vody by nedokázali zvládnuť nikde na svete.

Chren upozorňuje, že Bratislava síce môže čerpať eurofondy z nového programového obdobia, nie však na kanalizácie.

„Aj keby sme kanalizáciu opravili, nezvládla by takú 30-ročnú vodu, aká bola včera. Museli by sme investovať polmiliardu a každý obyvateľ by musel platiť 1000-eurovú daň z nehnuteľnosti, aby sa takáto investícia zaplatila,“ tvrdí Chren.

V Bratislave ešte aj v piatok dopoludnia výdatne pršalo. Aké sú škody? Čo ešte odstraňujete?

Na to, ako hrôzostrašne to včera na niektorých miestach vyzeralo, škody nie sú zásadné. Sú však zaplavené pivnice v niektorých objektoch – v materských či základných školách. Vyrážala voda z toaliet, zaplavilo podzemné garáže. V dome, kde bývame, ešte stále odčerpávajú vodu z garáže a z výťahovej šachty. Ale z ulíc, ktoré vyzerali najhoršie, voda za hodinu-dve sama odtiekla.

Držala sa ešte v piatok niekde voda?

Posledné miesto, kde ostáva, je parkovisko pri jazere Štrkovec. Tento pozemok sme získali relatívne nedávno a ešte sme nemali čas riešiť tam kanalizáciu. Škody sú skôr lokálneho charakteru a už sme na ne aj zvyknutí. Ako napríklad zimný štadión, ktorý má strojovňu postavenú tak, že ju zatopí pri každom väčšom daždi.

Martin Chren. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo?

Lebo je pod úrovňou spodnej vody. Pamätám si, keď som sa stal starostom a prvýkrát som na vlastné oči videl zatopenú strojovňu. Keď bola s nápisom desaťtisíc voltov namočená v meter hlbokej vode, prešiel mi mráz po chrbte. Hasiči už na to majú pripravenú veľkú trojmetrovú drevenú tyč, s ktorou vedia strojovňu vypnúť.

Na sociálnych sieťach sa zdieľali videá z ružinovskej nemocnice, kde tiekla voda po chodbách. Prečo sa to tam deje?

Je to stavba hneď vedľa štadiónu a problém je to, ako je postavená.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie