Denník N

Mnohé z labutí, ktoré sa stali závislými od maku, uhynuli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Z makového poľa vedľa obce Iža v okrese Komárno odviezli takmer 60 labutí, ktoré sa v uplynulých mesiacoch stali závislými od maku. Časť z nich ani takto nedokázali zachrániť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na Patinskom kanáli, vo vzdialenosti približne 15 kilometrov od makového poľa, na začiatku tohto týždňa vypustili na slobodu labute schopné lietať. Skupinu vtákov, ktoré sa stali závislými od maku, chceli takto zachrániť. Odviezli ich z makového poľa a vyzeralo to tak, že im to pomôže.

Dobrovoľný ochranár János Bogár vtedy povedal, že podľa neho sa otrava makom, respektíve divým makom vyplaví z organizmu vtákov o pár týždňov po tom, ako prejdú na normálnu stravu, teda na vodné a iné, netoxické rastliny.

Nepotvrdilo sa to pri všetkých labutiach. Vo štvrtok zamestnanci Regionálnej veterinárnej správy v Komárne vytiahli z vody 12 uhynutých labutí po tom, čo ich polícia informovala o masovom uhynutí vtákov.

Riaditeľ veterinárov Oskar Slivka pre Napunk povedal, že vzorky odobrané z dvoch uhynutých vtákov poslali do Zvolena na epidemiologické testy, aby mohli vylúčiť vtáčiu chrípku a iné infekcie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie