Denník N

Ukrajinci postúpili za deň o toľko, o koľko Rusi pri Bachmute za mesiac, vraví vojenský analytik Vladimír Bednár

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ukrajinská strana dokázala vytvoriť viacero zázrakov, ktoré nikto neočakával, svet prekvapia aj teraz, myslí si vojenský analytik Vladimír Bednár.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore s vojenským analytikom sa dočítate:

  • či už sme svedkami ukrajinskej ofenzívy a ako ju spoznáme;
  • či môžu Ukrajinci dosiahnuť podobný úspech ako vlani pri Charkive;
  • aká je šanca, že by Ukrajinci dosiahli Melitopol;
  • v čom je výhoda tankov Leopard 2 oproti ruským tankom;
  • prečo za zničenie Kachovskej priehrady môžu pravdepodobne Rusi.

Denník The Washington Post s odvolaním sa na štyri zdroje priamo z ukrajinskej armády napísal, že dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva už odštartovala. Je to tak?

V tejto chvíli si nemyslím, že môžeme tvrdiť, že ukrajinská ofenzíva sa začala. Nesporným faktom je, že v Zaporižskej oblasti v okolí Velykej Novosilky ukrajinská strana postúpila na relatívne rozsiahlom území. Protiútoky prišli aj v ďalších oblastiach, počnúc Avdijivkou, Bachmutom až po Petropavlivku. Ide o asi päť miest na 1000-kilometrovej línii kontaktu. No Zaporižská oblasť je najpravdepodobnejšie miesto, kde by mohlo k ofenzíve prísť. Buď sme svedkami prípravných fáz, alebo vytvárania tlaku a hľadania slabého miesta ruskej obrany.

Kolegovia píšuci v Denníku N Vývoj bojov si všímajú, že aktivita ukrajinskej armády smeruje na Melitopol. Zdá sa, že jej cieľom môže byť odrezanie Krymu od zvyšku okupovaného územia. Má to logiku?

Je to najpravdepodobnejší smer ukrajinského útoku. Ukrajinská strana musí hľadať slabé miesto v ruskej obrane. Najväčším problémom ruskej strany počas celej vojny je logistika. Ruská strana je závislá od schopnosti prepraviť relatívne veľké objemy materiálu na líniu kontaktu a v tomto smere je závislá od železničnej siete.

To determinuje oblasti, kde sa v minulosti aj súčasnosti viedli najintenzívnejšie boje. Spomeňme si na Izium približne spred roka. Išlo o miesto, ktoré bolo de facto na konci železničnej trate, ktorá viedla z územia Ruska. Aj to, že sa dlhé mesiace bojovalo v Bachmute, súvisí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie