Denník N

Bol ako tornádo, Kunst-fu power! Kamaráti, umelci a kurátori spomínajú na Erika Bindera

Erik Binder (1974 - 2023). Foto - archív galérie White&Weiss
Erik Binder (1974 – 2023). Foto – archív galérie White&Weiss

Umelec Erik Binder zomrel náhle na následky dlhodobého ochorenia vo veku 49 rokov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Nina Gažovičová

historička umenia, Soga 

S Erikom sme sa spoznali na prelome júna a júla v roku 1996. Týždeň sme sa motali na Hviezdku ako súčasť komparzu filmu Mierotvorca v hlavných úlohách s Nicole Kidman a Georgeom Clooneym. Vtedy sme o sebe nevedeli nič. Pred Carltonom sme spolu utekali pred rútiacim sa čiernym BMW.

A potom sme dvadsať rokov intenzívne robili obchody, výstavy, prístavy a stavy …. A vždy – pri každom stretnutí – sme si sľubovali, že si ten film spolu pozrieme…

Rest in Peacemaker, Erik!

PS: Už si to naozaj pozriem! Len kvôli Tebe!

Erik Binder a Nina Gažovičová na výstave Same Same But Different, apríl 2014, Soga. Foto – Martin Marenčin

Zuzana a Pavol Weiss

galeristi, White&Weiss Gallery

Ak sme sa na niečo tešili, tak to boli návštevy u Erika Bindera v jeho ateliéri. Jeho úprimná, nepredstieraná hravosť bola nákazlivá. Ako v jeho tvorbe, aj v jeho živote sme mali pocit, že sa stále hrá, aby bola zábava. Aby zabával. Hral sa so slovíčkami, s významami, s obrázkami, s objektmi, s maľovaním, s hudbou, s tvorením. Jeho videnie sveta bolo nezameniteľné, lebo videl to, čo sme my ostatní nevideli.

Bol ako večné dospelé dieťa, ktoré zaháňa smútok v tvorbe.

Keď sme v jeho ateliéri videli koláž Eutanázia – jedna žena pozerá na druhú, tak mu Palo povedal, že je to veľmi smutný názov. Erik ihneď zareagoval. ,,Tak tá druhá žena sa bude volať Kredencia! Aby to bolo veselšie!

Ostal po ňom smútok a množstvo nápadov, sochy, ktoré sme nestihli odliať, výstavy v Čechách, ktoré sme mali naplánované na budúci rok, veľkú knihu, ktorá by mapovala celú jeho tvorbu. Ostal smútok a prázdnota. Ale sme presvedčení, že pri jeho hravosti by nás aj teraz chcel nejako rozveseliť. Potrebovali by sme to.

Zuzana Weissová, Erik Binder, Lucia G. Stach a Pavol Weiss v galérii White&Weiss. Foto – Peter Chvostek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie