Denník N

Lajčák: Moslimovia nie sú riziko, za svoje výroky zodpovedá Fico sám

Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister zahraničných vecí hovorí, že rizikom je nekontrolovaná migrácia, nie moslimovia. Tí na Slovensku sú podľa neho pre spoločnosť prínosom. Podráždenejší bol minister vnútra Kaliňák.

Minister zahraničných vecí a podpredseda vlády Miroslav Lajčák si nemyslí, že moslimovia sú rizikom pre Slovensko.

Splnomocnenkyňa nemeckej vlády pre migráciu, utečencov a integráciu Aydan Özoguzová vyhlásila, že je zdesená výrokmi premiéra Roberta Fica o tom, že treba na Slovensku zabrániť „vzniku ucelenej moslimskej komunity“. Fico si takéto heslo platí aj ako inzerciu v predvolebnej kampani. Náš premiér podľa Özoguzovej robí z moslimov štvanú zver.

Lajčák: Hovoril som s premiérom

„Hovoril som na túto tému s predsedom vlády aj jeho hovorcom. Nie je mojou úlohou, aby som interpretoval výroky predsedu vlády. Na Slovensku máme moslimskú komunitu, ktorá sa tu rodila v priebehu rokov, ktorá je integrovaná a ktorá je prínosom pre našu spoločnosť,“ povedal Lajčák pre Denník N.

Fico chcel podľa neho upozorniť na to, že prílev migrantov je nekontrolovaný, že hotspoty, teda miesta, kde by ich mali triediť, neplnia svoju úlohu. „Ak vám príde skupina ľudí, ktorá je väčšia ako tá, čo dokážete začleniť do spoločnosti, tak vzniká paralelná spoločnosť, o ktorej nemáte prehľad, a tam nemôžete vylúčiť riziká, vrátane bezpečnosti. Moslimovia nie sú riziko, riziko je nekontrolovaná migrácia, príchod väčšieho počtu ľudí, než dokáže spoločnosť absorbovať,“ povedal Lajčák.

Aj preto treba podľa ministra trvať na dôslednej kontrole ľudí, ich registrácii, oddelení azylantov od ekonomických migrantov a od tých, čo majú kriminálne záznamy.

Zvolil podľa Lajčáka Fico vhodné slová? „Predseda vlády má zodpovednosť za vládu, za štát aj za svoje výroky, nevidím svoju úlohu v tom, aby som to nejako komentoval,“ dodal Lajčák, ktorý je zároveň tvárou kampane Smeru. Je aj na bilbordoch „Chránime Slovensko“.

Nemecká splnomocnenkyňa pre migráciu Slovensko kritizovala, že podozrieva skupinu ľudí na základe náboženstva, a správanie sa Fica porovnala k pravicovým populistom v Nemecku.

Kaliňák opakuje novinárom pre moslimov: Ste trápni
autor: Tomáš Prištiak/.týždeň

Kaliňák: Kde tam je nenávisť?

„Táto kritika je úplne odtrhnutá od reality. Mnohé západné krajiny čelia segregovaným komunitám, ticho o tom mlčia a hanbia sa priznať, že nezvládli integráciu,“ povedal o výrokoch minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák.

Fica za výroky kritizovala aj Islamská nadácia na Slovensku, ktorá povedala, že sa bojí, aby niekto neublížil ženám a deťom moslimov, ktorí žijú na Slovensku. Podľa Kaliňáka na takéto obavy nie je žiadny dôvod, „na Slovensku máme integráciu zvládnutú“ a je to podľa neho aj vďaka prevencii, že sem utečenci nechcú prísť.

Je v poriadku zacieliť kritiku iba na moslimov? „Ja vás naozaj pekne poprosím, odbočujete od podstaty problému, politická korektnosť pri riešení tohto problému je mimoriadne nebezpečná.“

Ficove výroky o ucelenej moslimskej komunite už vyšetruje generálna prokuratúra, dostala na premiéra trestné oznámenie. Kaliňák to považuje za scestné a nevidí problém v tom, že on alebo policajný prezident Gašpar už dopredu vyhlásili, že nejde o trestný čin. „Sme v demokracii, môžem povedať svoj názor,“ hovorí s tým, že vyšetrovanie bude prebiehať „slobodne“. „Povedzte mi, kde tam je nenávistný prejav, ja som si nič nevšimol,“ dodal.

Robert Kaliňák po zasadnutí vlády. Foto - .týždeň/Tomáš Prištiak
Robert Kaliňák po zasadnutí vlády. Foto – .týždeň/Tomáš Prištiak

Akí učitelia, len nejaká iniciatíva

Kaliňáka po rokovaní vlády podráždili otázky Denníka N a RTVS o školstve alebo zdravotníctve.

Kaliňák povedal, že si nevšimol, že by učitelia vyhlásili štrajkovú pohotovosť. „Viem, že nejaká iniciatíva vyhlásila štrajkovú pohotovosť.“ Podľa neho má problém na starosti minister školstva, ktorý to bude riešiť. Zároveň povedal, že platy v školstve sa nikdy nezvyšovali tak ako za tejto vlády a rovnako investovali aj do rekonštrukcie škôl.

Je v poriadku, že šéf zdravotnej poisťovne a priateľ Pavla Pašku Miroslav Vaďura nakupoval predražené prístroje a nemala by vláda riešiť skôr zdravotníctvo ako utečencov?

„Pani redaktorka, som ministrom vnútra, naozaj nebuďte trápna, chápem, že ste zástupca hejterského webu,“ povedal Denníku N.

Priznal, že zdravotníctvo je problém. „My sme sa snažili prispieť tým, že sme pre Staré Mesto postavili novú nemocnicu. Jasné, že máme problém, ale nestojí a nejakým spôsobom sa posúva dopredu. Jasné, že to nie je ideálne,“ vyhlásil tiež.

Kaliňák vyzval novinárov, aby nezneužívali to, že s nimi komunikuje. Na poznámku, že to je jeho povinnosť, povedal: „To sa teda hlboko mýlite.“ Brífing skončil tým, že „dnes ste naozaj preliali pohár mojej trpezlivosti, trápne“.

Premiér Robert Fico medzi novinárov neprišiel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie