Denník N

V Starom moste sú diery nebezpečné pre deti, môžu cez ne prepadnúť

Medzera medzi zábradlím. Foto N - Tomáš Benedikovič
Medzera medzi zábradlím. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový bratislavský most je podľa mesta dokončený. V hotovom zábradlí sú však medzery nebezpečné pre deti a stále ide o stavenisko aj s rozjazdenou a zabahnenou medzinárodnou cyklotrasou.

Bratislavský Starý most je pre malé deti nebezpečný. Na dvoch miestach vytvorili stavbári medzi zábradlím medzery také veľké, že sa do nich zmestí dieťa.

Nebezpečenstvo hrozí na petržalskej strane na cyklotrase, ktorá vedie na most. Ide o miesto, ktoré je už dnes prístupné verejnosti, nie ešte priamo nad Dunajom, ale na výjazde na most. Aj v stredu bolo na tomto mieste viacero ľudí. Keby sa dieťa dierou prepchalo, mohlo by spadnúť aj niekoľko metrov hlboko. Prístup na most je ešte zahataný plotom.

Nebezpečnejšia z dier je pri spojnici dvoch typov zábradlí. Jedno je kolmé na zem, druhé šikmé a osadené širšie, a tak nelícujú.

Dierou v zábradlí môžu deti prepadnúť. Foto N - Veronika Prušová
Dierou v zábradlí môžu deti prepadnúť. Foto N – Veronika Prušová

Ďalšie problémové miesto je o pár metrov ďalej pri elektrickej skrini. Tá je až za úrovňou zábradlia a aby sa k nej dalo dostať, priestor pred ňou je nechránený. Dve medzery po jej stranách sú síce menšie, no stále rizikové.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mesto: Zabezpečíme to

Mesto tvrdí, že pred medzery dajú špeciálny, atypický doplnok“ z ocele ešte pred otvorením mosta pre chodcov. To by malo byť niekedy vo februári. Most je podľa mesta zatiaľ nepriechodný, no k rizikovým miestam sa ľudia prechádzajú už teraz. Dostala sa k nemu bez problémov aj mamička s kočíkom.

Most je už podľa mesta oficiálne dokončený, pracovný ruch však zatiaľ úplne nezmizol, napríklad elektrikári ešte pracujú na vedení, robotníci sú pri pilieroch, stále počuť zváranie. Na petržalskej strane v stredu ešte montovali zastávky.

Stavenisko, nie most

Stavebná firma Eurovia má od Nového roka likvidovať stavenisko, v polovici januára však veľký rozdiel oproti prácam z konca minulého roka stále nevidno.

Petržalský breh pod mostom je zaprataný materiálom, zem je rozjazdená a bahnistá. Týmto úsekom pritom vedie medzinárodná cyklotrasa, ktorá spája niekoľko európskych krajín. Ak aj niekto teraz v zime sadne na bicykel, okolo Starého mosta mu to mesto nezľahčuje. Na staromestskej strane musí most výrazne obchádzať, na petržalskej ide bahniskom a mlákami.

Dokončený nedokončený Starý most

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie