Denník N

Ak chcú učitelia uspieť

Učitelia protestujú od jesene. Foto N – Tomáš Benedikovič
Učitelia protestujú od jesene. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štrajk nie je najlepšie riešenie, no ak chce uspieť, musia sa organizátori poučiť.

Štrajk učiteľov nie je dobrá správa pre žiadnu vládu. Zas budú rozprávať o svojom nedôstojnom postavení, zlých podmienkach, nízkych platoch a o rezorte, ktorý slovenské vlády zanedbávajú už vyše štvrťstoročia. Pre Roberta Fica je to o to nepríjemnejšie, že takmer tretinu z tohto času sú pri moci jeho vlády a že ak vypukne veľký štrajk, bude to už druhýkrát v tomto volebnom období.

Navyše krátko pred voľbami a už s tretím ministrom školstva, čo dosť hovorí o prioritách kabinetu.

Bez ohľadu na oprávnenosť a pravdepodobnosť splnenia ich požiadaviek (všetky potrebné balíčky sú už rozdané či sľúbené, školstvo je v zozname problémov ďaleko za imaginárnou utečeneckou/teroristickou/moslimskou hrozbou), ak chcú odborári dopadnúť lepšie ako minule, musia si dať na niekoľko vecí pozor.

Štrajk 2012/2013 ukazuje, že je lepšie sa nespoliehať na Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a jeho šéfa Pavla Ondeka, ktorý v istom momente vystupoval skôr ako hovorca vlády. Nakoniec, aj teraz sa zdá, že má tento bývalý komunálny kandidát Smeru pre ňu väčšie pochopenie ako pre ľudí, ktorých záujmy má zastupovať.

O to nešťastnejšie vyznievajú slová predsedu Nových školských odborov Ľudovíta Sebelédiho, ktorý preferencie Smeru spojil s úspechom štrajku. To je vec, ktorá dáva ministrovi školstva, predsedovi parlamentu a napokon aj predsedovi vlády šancu demagogicky zaútočiť na štrajk ešte predtým, než sa vôbec začne.

Minulý štrajk ukázal aj to, že jeho rozdelenie na dva – jeden prerušený a druhý štafetový –, viedlo akurát tak k neprehľadnosti, poklesu dôvery verejnosti i samotných učiteľov a k tomu, že sa vláda vyhrážala štýlom „buď vezmete málo, alebo nebudete mať nič“ a celý problém odsunula, až kým ho Dušan Čaplovič neukončil jednou úplne zbytočnou správou o stave školstva.

To neznamená, že je štrajk to najlepšie riešenie. Keby učitelia s nátlakovou akciou uspeli, môže to povzbudiť iných, pričom žiadna krajina nemá taký nafukovací rozpočet, že by mohla uspokojiť každého štátneho zamestnanca, ktorý má pocit, že má málo. Je to však poučenie z minulosti, na ktoré by štrajkujúci nemali zabudnúť, ak chcú aspoň teoreticky uspieť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie