Espresso, V60 alebo aeropress? Pákový kávovar alebo automat? (otázky a odpovede o káve)

Čo ste sa neopýtali baristu o výberovej káve, ale chceli by ste to vedieť.
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Vedeli ste, že káva je ovocie a zrnko, ktoré melieme, je kôstka plodu kávovníka? Stalo sa vám, že ste si kúpili kvalitnú kávu, prehnali ste ju cez kvalitný kávovar a káva bola horká, trpká alebo slabá a vodnatá, hoci ste nemenili postup?
Čo sa deje s kávou pri styku s vodou v kávovare? Prečo je dôležitý tlak, prečo hrúbka mletia? A viete si doma urobiť takú kvalitnú kávu ako v kaviarni?
Odpovede na štyridsiatku vybraných otázok sme pripravili v spolupráci s baristom a pražiarom Martinom Karabiňošom, dvojnásobným majstrom Slovenska a vicemajstrom sveta v aeropresse v roku 2014.
Ktorá káva je výberová, specialty coffee?
Tvorí najmenšiu časť produkcie kávy na svete. Aby mohla byť káva označená ako specialty coffee, musí spĺňať niekoľko kritérií od vizuálnych až po senzorické. Ak káva získa po vyhodnotení odborníkmi 80 a viac bodov zo 100, označí sa ako výberová.

Aké sú základné odrody kávovníka a aký je medzi nimi rozdiel?
Poznáme dve základné odrody kávovníka – arabika a robusta. Arabika obsahuje trochu menej kofeínu, je kyslejšia oproti robuste. Je zaujímavejšia, pretože má širšie portfólio chutí. Robusta sa odlišuje vizuálne, má viac horkejších a menej ovocných tónov v chuti.
Je arabika kvalitnejšia ako robusta?
Tento rozšírený dojem nemusí byť úplne pravdivý.