Denník N

Hrozná správa: Kažimír je najlepší

V normálnej vláde normálnej krajiny by bol Peter Kažimír ledva v strede pelotónu. U nás je najlepším ministrom.

Autor je podpredsedom strany Sieť

Jedna z najhorších vecí, ktorú možno povedať o druhej vláde Roberta Fica: jej suverénne najlepším ministrom bol Peter Kažimír. Skôr než začnú do komentárov prúdiť jedovaté sliny, skúsme sa na chvíľu zamyslieť: Kto podal lepší výkon?

Na úlohu kompetentného ministra od začiatku kandidovali len traja ďalší členovia vlády: Borec, Kaliňák a Lajčák. Pri Tomášovi Borecovi sa potvrdilo, že minister bez politického krytia veľa nemôže, aj keby chcel, a pri ministrovi Borecovi dodnes nie je jasné, či vôbec naozaj chce. Miroslav Lajčák má veľké skúsenosti so zahraničnou politikou a vybral si dobrých štátnych tajomníkov, ale svoje druhé ministrovanie poňal ako kombináciu celosvetového lobingu na miesto generálneho tajomníka OSN a uspokojovania priateľov a známych na ministerstve. To nenechalo veľa času a priestoru na ozaj kompetentný výkon.

Robert Kaliňák začal prvý rok vlády silnou ofenzívou, ukázalo sa však, že vynikajúci zmysel pre PR môže udržiavať zdanie schopností rok, pri neuveriteľnom výkone aj dva, ale potom sa bez skutočných výsledkov začína rúcať. Dnes už každý novinár, analytik aj pozornejší čitateľ novín vie, že reforma ESO bola na začiatku veľmi dobre predaný produkt, v ktorom po rozbalení nenájdeme lepšie fungujúcu a lacnejšiu štátnu správu, ale len klasické poposúvanie škatúľ.

Verejné obstarávanie funguje ešte byrokratickejšie a rozkráda sa ešte viac ako za prvej vlády Roberta Fica a nič na tom nezmení ani elektronické trhovisko, cez ktoré ročne prejde len taký objem peňazí ako cez jeden väčší eurofondový tender. A to, čo by malo byť hviezdnou agendou každého ministra vnútra – fungovanie polície a odhaľovanie kriminality – sa nijako nezlepšilo. Toľko propagované vytvorenie slovenskej FBI – Národnej kriminálnej agentúry – skončilo odložením všetkých prípadov korupcie, v ktorých vystupoval niekto čo i len trochu zaujímavejší.

Peter Kažimír dokázal udržať verejné financie bez rozvratu, ministerstvo financií personálne konsolidované a slovenskú fiskálnu povesť v Bruseli v pásme akceptácie. Európske ekonomické oživenie ostatných dvoch rokov mu dokonca umožnilo nájsť stámilióny eur na Ficove balíčky bez toho, aby krajina zatiaľ skrachovala. To je výkon o konskú dĺžku pred ostatnými.

A prečo je to hrozná správa? Pretože v normálnej vláde normálnej krajiny by Kažimír bol ledva v strede pelotónu. Ako minister zodpovedný za operačný program Informatizácia spoločnosti a celkovo za kontrolu a audit eurofondov, ale aj ostatných verejných výdavkov zlyhal úplne. Ešte aj Andrej Babiš, ktorého nikto nepovažuje za etalón pokroku, v tejto oblasti urobil nepomerne viac. Kažimírovo riadenie verejných financií je charakterizované sériou krátkodobých trikov, ktoré nijako neriešia dlhodobé problémy slovenskej spoločnosti.

Už tretí rok vláda nedodrží svoj vlastný rozpočet a má jediné šťastie – že Brusel má na krku oveľa väčšie rozpočtové maléry. Nedošlo ani k významnej investícii do školstva, ani k zmenám vo financovaní zdravotníctva, ktoré by obmedzili kradnutie a zároveň sa postavili čelom k tomu, že budeme skoro najrýchlejšie starnúcou spoločnosťou Európy. Úspory v dôchodkoch, ktoré platia dôchodcovia nízkou valorizáciou, dnes Fico s Richterom rozhadzujú iným spôsobom a minister financií im pri tom asistuje.

Do duše človeku nikto nevidí, ale podľa mojej osobnej skúsenosti Peter Kažimír nie je hlupák ani babrák. Robí, čo môže minister financií robiť vo vláde Roberta Fica. Zlepšuje veci, ak to premiér a vplyvní biznismeni dovolia, ale nepúšťa sa do súbojov, ktoré by prehral. Preto je najlepším ministrom tejto vlády, ale preto by Slovensko potrebovalo nielen lepšieho ministra financií, ale najmä lepšieho predsedu vlády.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie