Denník N

Čo potrebujete vedieť o kandidátoch do parlamentných volieb (interaktívna infografika)

Kde sú na kandidátkach ženy? Kto chce ísť do politiky z vášho mesta či dediny? Aké staré sú strany a koľkí kandidáti majú tituly? Vyskúšajte interaktívnu infografiku.


Zdroj: Miloš Halečka, Millennium.sk

Aj do tohoročných volieb ide výrazne menej žien ako mužov. Podľa prepočtov Miloša Halečku zo spoločnosti Millennium je to len 722 z 2914, čo je necelá štvrtina.

Pomer muži – ženy na predvolebných zoznamoch od konca 90. rokov stagnoval alebo sa mierne zvyšoval. Kým v roku 1998 to bolo 16,9 percenta, v roku 2002 to bolo 23,1 percenta. Nasledovalo zastavenie rastu, keďže v roku 2006 išlo o 22,7 a o štyri roky o 22,8 percenta. V roku 2012 to bolo rekordných 26,2 percenta. V týchto voľbách však počet žien opäť mierne klesol na 24,8 percenta.

Smer má málo žien

Najvyšší podiel žien na kandidátke má mimoparlamentná Strana zelených Slovenska – rovných 50 percent. Podiel vznikol vedome, na ich kandidátke sa po jednom striedajú ženy a muži. Zloženie parlamentu to však nezmení, keďže je strana bez šance na zvolenie.

Zo strán, ktoré mali podľa posledného prieskumu agentúry Focus nad dve percentá, má najväčšie zastúpenie žien na kandidátke SDKÚ (26,7), Most-Híd (23,5) OĽaNO a SMK (zhodne po 22,7 percenta). Naopak, najmenej žien sa objavilo na zozname SNS (14,7), KDH (16,7), SaS a Siete (zhodne po 17,3 percenta). Málo žien má na kandidátke aj Smer – 18,7 percenta.

kandidatky zeny1
Keď si vysvietite iba ženy, vidíte, koľko a na aké miesta si ich strany vybrali. Zdroj – Miloš Halečka/Millennium.sk

Porovnanie so svetom

Ani vyššia účasť žien však nezaručuje, že sa dostanú do parlamentu v rovnakej miere, ako sú na kandidátkach. Naopak, poslankyňami sa stali vždy v ešte nižšej miere. Najviac to bolo vo volebnom období 2002 – 2006, keď v parlamente sedelo 19,3 percenta žien. Od toho času sa ich do parlamentu dostalo v priemere 16 percent.

Po nástupe náhradníkov a rôznych ďalších presunoch je ich však momentálne viac (29), čo je 24,8 percenta.

Podľa údajov Medziparlamentnej únie z novembra 2015 bolo v parlamentoch škandinávskych krajín v priemere 41 percent žien. V krajinách OECD išlo o 25,9 percenta a v prípade Ázie a arabských štátov išlo o 19 percent.

To, či ženy prejdú do parlamentu, pritom v najväčšej miere súvisí s ich poradím na kandidátke. V roku 2010 sa do parlamentu prekrúžkovalo len 11 a pred štyrmi rokmi 15 zo 150 poslancov. Najviac žien zo strán nad dve percentá má v prvej dvadsiatke OĽaNO – až osem. Nasleduje Sieť so siedmimi a SaS s piatimi ženami. Pánsky klub Smer má v dvadsiatke len jednu ženu – Janu Laššákovú.

Bratislavčania na kandidátkach

kandidatky bratislavcania

Bratislavské strany? SDKÚ a SaS

Politiku ovládajú ľudia z Bratislavy a regióny na ňu majú len malý vplyv, znie klasický názor veľkej časti obyvateľov Slovenska. Hoci nie je jasné, kto sa do parlamentu aj dostane, Bratislavčania sú viditeľní už na kandidátkach. Z celkového počtu 2914 kandidátov je 438 z Bratislavy.

Najväčší počet Bratislavčanov na kandidátke má SDKÚ – rovných 40 percent. Druhou najsilnejšou bratislavskou stranou zo strán s popularitou nad dve percentá je SaS. Okrem toho, že má na kandidátke takmer 29 percent obyvateľov hlavného mesta, 12 Bratislavčanov má v prvej dvadsiatke. V prvej desiatke nežije v Bratislavskom kraji len jeden kandidát SaS.

Naopak, stranou s mimoriadne nízkym počtom Bratislavčanov je SMK. Z hlavného mesta sú iba dve percentá jej kandidátov. Nízky počet ľudí z Bratislavy je aj na kandidátke SNS (8,7), Siete (11,3) a Mosta-Híd (11,4 percenta).

Bystrica a Anton

Hlavné mesto však v skutočnosti nie je ani zďaleka rekordér v počte kandidátov na obyvateľa. Na jedného kandidáta v ňom pripadá 960 obyvateľov, 79-tisícová Banská Bystrica má až 92 kandidátov, čo je len 860 obyvateľov na kandidáta.

Z veľkých miest je na tom, naopak, zle s ľuďmi z predvolebných zoznamov Trnava – na kandidáta v nej pripadá takmer 2000 obyvateľov – či Prešov (1700). Len jednému z 1400 Košičanov sa podarilo dostať na kandidátku niektorej zo strán.

Najčudnejším úkazom z hľadiska počtu kandidátov je obec Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica. Hoci má len 1200 obyvateľov, do parlamentu ich kandiduje až desať. Sedem išlo na kandidátku Strany moderného Slovenska exposlanca HZDS Milana Urbániho, dvaja za kotlebovcov. Pre porovnanie, za viac ako 31-tisícový Liptovský Mikuláš kandiduje 11 ľudí, čo je, naopak, jeden kandidát až na takmer 2900 obyvateľov.

Najstarší sú Smer a KSS

Najpočetnejšími kandidátmi podľa veku sú ľudia, čo majú 41 a potom 50 a 51 rokov – práve 51 rokov má aj Robert Fico.

Len 39 kandidátov z celkových 2914 má 70 a viac rokov. Osemdesiatnik nie je ani jeden. Najstarší kandidát má 79 rokov. Ide o šéfku spotrebiteľského fóra Martu Černú, ktorá ide do volieb za SDKÚ. Najstarší na 150-člennej kandidátke Siete má iba 60 rokov.

S najmladšími kandidátmi strany experimentujú oveľa častejšie – 21 až 25 rokov ich má dohromady až 150, teda takmer päť percent z celkového počtu.

Priemerný vek kandidátov je pri väčšine strán veľmi podobný, preto je zaujímavejším údajom medián kandidátok – teda stredné číslo, pod a nad ktorým je polovica mien. Najnižší medián má Sieť – len 40 rokov. Medzi mladšie relevantné strany patrí Skok (43), SDKÚ (44) a SaS (44,5), k najstarším KDH (47,5), Smer (48) a KSS (49).

Vzdelaní kandidáti

Z 2914 kandidátov do volieb má vysokú školu druhého a tretieho stupňa 1659, teda 57 percent. Vzhľadom na to, že na Slovensku má vysokoškolské vzdelanie menej ako pätina ľudí, a na to, že do volieb idú aj pomerne bizarné strany, nejde na prvý pohľad o nízke číslo.

Najviac vysokoškolsky vzdelaných kandidátov má Smer. Najmenej druhý stupeň vysokoškolského vzdelania u nich dosiahlo až 94 percent kandidátov. Za Smerom nasleduje KDH s takmer 85 percentami, Sieť (75) a OĽaNO (75).

Štatistiky vzdelania sú však zradnou kategóriou. Nie všetci kandidáti totiž uviedli, aké vzdelanie dosiahli. Prvým príkladom môže byť šéf Siete Doc. JUDr. Radoslav Procházka, PhD., J.S.D., ktorý si ani jeden z titulov na kandidátku nedal. Titul si neuviedol minimálne jeden ďalší kandidát len zo Siete, a pretože nie je možné jednoducho zistiť, koľko z takmer 3000 kandidátov sa rozhodlo rovnako, štatistiky môžu byť pomerne nepresné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie