Tofu a rakovina? Netreba sa báť, ale sú situácie, pri ktorých buďte opatrní, radí vedec Sedliak

Obézny muž by to pri snahe schudnúť nemal so sójou preháňať.
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Pred desiatimi rokmi som skúsil žiť trochu zdravší život. Neuškodí, keď človek obmedzí vyprážaný rezeň, sem-tam športuje a trochu experimentuje s rastlinnou stravou.
Tofu sa stalo pre mňa výbornou alternatívou. Je dobrým zdrojom bielkovín, vitamínov a vápnika, má minimum tukov a môžem ho pridať hocikam.
Klasické či údené, vyberte si. Kto skúsil vegánske karí, vie, že chutí výborne.
Lenže potom nájdete obskúrne texty na webe, ktoré strašia, že sója spôsobuje rakovinu a neplodnosť. Odrazu neviete, či je pocit neistoty namieste, veď ju nájdete hocikde. Aj výrobcovia proteínových tyčiniek miešajú srvátku so sójou.
Máme sa teda báť vyššieho rizika rakoviny, ak sme ju zaradili do jedálnička? Jednoduchá odpoveď znie nie.
„Myslím, že dnes máme k dispozícii dosť kvalitných štúdií, aby sme jasne povedali, že konzumácie sóje, a teda aj izoflavónov, ktoré obsahuje, sa netreba báť,” hovorí odborník v oblasti výživy a športový vedec Milan Sedliak.
Niektoré výskumy, naopak, ukazujú, že sója môže znižovať riziko určitých druhov nádorov.
V rozsiahlej štúdii z roku 2012 na amerických a čínskych ženách bola konzumácia sójových potravín po diagnostikovaní rakoviny spojená s mierne zníženým rizikom úmrtnosti na rakovinu prsníka a štatisticky významným zníženým rizikom návratu príznaku choroby.
Spoluautorka štúdie Xiao-Ou Shu však pre New York Times priznáva, že pred týmto zistením lekári niekedy varovali pacientky s rakovinou prsníka, aby sa vyhýbali sójovým potravinám.
„Ak by som vám mal poradiť, sóju by som nejedol každý deň, zdroje by som striedal,” vysvetľuje Sedliak.
Zložitejšia odpoveď totiž hovorí o niekoľkých ale.
Dočítate sa:
- prečo si dať pozor pri obezite a problémoch so štítnou žľazou,
- prečo sú vedecké závery pri rakovine pomerne slabé,
- či sója vplýva na neplodnosť,
- ako často ju môžeme jesť,
- či pomáha športovcom.

Opatrnosť pri obezite a štítnej žľaze
Sedliak upozorňuje, že s jasnými závermi musíme byť opatrní, lebo stále nemáme veľa vedeckých dôkazov pre ani proti. So sójou, štúdiami o nej a potenciálnymi zdravotnými rizikami je to zložitejšie.
Do hry vstupuje viacero faktorov: ako často ju konzumujeme, či nie sme v puberte, či nemáme problémy so štítnou žľazou.
A záleží tiež na tom, či nie sme obézni.
Je pritom logické, že keď chce niekto schudnúť, môže sa viac upnúť na rastlinnú stravu (a sójové potraviny), aby znížil kalorický príjem.
„Sója totiž obsahuje