Denník N

Pôjdu na referendum sexuológ a predseda Matice slovenskej? (anketa)

Foto: Projekt N - Vladimír Šimíček

Na postoj k referendu sme sa pýtali Roberta Mathého a Mariána Tkáča.

Robert Máthé, psychológ – sexuológ a vysokoškolský učiteľ

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Referenda sa nezúčastním dúfajúc, že bude neplatné. Považujem ho za absolútne zbytočné, je to len plytvanie našimi peniazmi, ktoré by sa dali použiť na niečo podstatne užitočnejšie.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Moje osobné vzťahy s homosexuálmi sú vo väčšej miere na profesionálnej úrovni. Staviam sa k nim ako k sexuálnej menšine, ktorá absolútne ničím neohrozuje väčšinovú populáciu a v podstate sú ako ľudia takí istí ako všetci ostatní. Čo sa týka homosexuálov, svojim známym zvyknem hovoriť, že tak ako heterosexuáli nemuseli urobiť nič v záujme toho, aby sa stali heterosexuálmi, tak ani homosexuáli nemuseli urobiť nič pre to, aby sa stali homosexuálmi. Jednoducho máme v sebe určitý program sexuálneho správania, podľa ktorého fungujeme. Homosexuáli v žiadnom prípade neohrozujú rodinu ako takú. Pokiaľ by vychovávali deti, rozhodne by ich „neohrozovali“ v tom zmysle, že by z nich vychovali homosexuálov. Navyše, výchova detí homosexuálnou dvojicou je pre dieťa v každom prípade lepšia ako výchova v ústave.

Marián Tkáč, predseda Matice Slovenskej

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Referenda sa zúčastním a na všetky tri otázky odpoviem kladne.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Nikdy som ľudí nedelil nielen na homosexuálov a iných, ale ani na katolíkov a luteránov, Slovákov a Maďarov či Rusínov, vždy som však rozlišoval medzi mužmi a krajšou časťou ľudskej populácie, ženami s ich špecifickými funkciami. Vychádzam z princípu, že nikto nemôže za to, ako sa narodí, každý však môže za to, ako sa správa. Dobrým človekom môže byť katolík aj luterán, Slovák i Maďar či Rusín, aj homosexuál. To, čo som povedal vám, hovorím aj iným a priznám sa, že v mojom okruhu sa nevyskytujú ľudia, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako ja.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie