Denník N

Polícia je podozrivá, že neochránila ďalšiu ženu, ktorú zabil násilník

Polícia má pomáhať a chrániť. Foto – ministerstvo vnútra
Polícia má pomáhať a chrániť. Foto – ministerstvo vnútra

Bývalý manžel ženy zavraždenej v piatok večer v Bratislave tvrdí, že polícia vedela, že jej hrozí smrť, aj tak vraj nič neurobila. Kaliňák hovorí, že to preverí inšpekcia.

Dagmar (45), ktorú v piatok večer zavraždil jej bývalý priateľ v bratislavskom Starom Meste, vraj mohla žiť, keby polícia robila to, čo mala. Na Facebooku to tvrdí jej bývalý manžel Robert Chocholáček.

Štefan (37) sa podľa neho Dagmar vyhrážal už od leta. Chcel tým dosiahnuť, aby s ním žila. „Na polícii bola niekoľkokrát a žiadala ich o pomoc, neurobili nič a pritom vedeli, že bol trestaný a má už záznamy,“ napísal Chocholáček.

Bývalá manželka mu vraj asi pred týždňom povedala, že sa veľmi bojí o život, a prosila ho, aby sa, ak sa jej niečo stane, postaral o ich syna Sebastiána (13).

Zabil ju pred dcérou

„S dcérou vychádzala z bytovky, prišiel taxík a z neho vybehol Štefan, z metrovej blízkosti  ju strelil do hlavy, padla na zem, kde vyslovila posledné slová: ‚Prosím ťa, nerob to, mám malého syna‘, ešte ju strelil druhýkrát do hrudníka a tretíkrát do brucha,“ popisuje Chocholáček, čo sa stalo. Vraždu videla dcéra Tereza.

„Načo sú nám takí neschopní policajti, ktorí nás nedokážu ochrániť po niekoľkých upozorneniach?“ pýta sa exmanžel obete. Zároveň hovorí, že žena mu rozprávala, ako jej policajti povedali, že nemôžu nič urobiť, kým ju útočník napríklad nepichne nožom. „Je mi jej veľmi ľúto, odišla z tohto sveta brutálnym a hrôzostrašným spôsobom. A hlavne mi je ľúto nášho syna, ktorý stratil mamu vinou našich ochrancov zákona,“ napísal Chocholáček, ktorý dúfa, že „sa v tomto skorumpovanom štáte nastolí poriadny režim a zákon pre nás ľudí“.

Polícia: Preveríme to

„Všetky informácie sa momentálne preverujú. V prípade začal operatívnu kontrolu aj odbor kontroly Sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. „Počkáme si na jej závery a potom budeme k tomu vedieť zaujať stanovisko,“ dodal.

Vraždu od krajského riaditeľstva v Bratislave prebrala Národná kriminálna agentúra. Páchateľ zastrelil aj seba.

Dagmar nie je prvá, ktorá sa obrátila na políciu s tým, že ju kedysi blízky muž ohrozuje a polícia nezabránila vražde. V marci 2012 zastrelil Zuzanu Dzivú jej exmanžel. Obeť bola predtým niekoľkokrát na polícii, ktorá jej nepomohla.

Šipošová: Obete nechránime

„Obrovskou chybou na Slovensku je neexistencia legislatívy na ochranu a pomoc obetiam,“ hovorí poslankyňa Janka Šipošová (OĽaNO), ktorá sa dlhodobo venuje takýmto obetiam. Chodí prednášať aj policajtom a zakladá domy pre týrané ženy.

Informácie o prípade sú zatiaľ len z druhej ruky, nepoznáme tak podľa nej odpovede na viaceré otázky: na ktorom oddelení žena prípad hlásila, či s ňou policajti spísali záznam, či ju poučili a dali jej kontakt na organizáciu na pomoc obetiam.

„Máme len trestnú legislatívu a tá je zameraná na páchateľov a podobne aj celý justičný systém – rieši stíhanie a potrestanie páchateľov a až úzkostlivo dbá na ochranu ich práv,“ hovorí Šipošová. Keby ohrozenej žene dal policajt kontakt na občianske združenie, poskytli by jej napríklad právnu pomoc, poučili by ju o zbieraní dôkazov.

„Vláda mala povinnosť do 25. novembra minulého roka implementovať Smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2012/29/EÚ, ktorou sa stanovujú minimálne normy v oblasti práva, podpory a ochrany obetí trestných činov. Gestorom bolo ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s ministerstvom vnútra. Vláda neurobila nič. Tento rok budeme skladať účty, ale to nikoho netrápi – bude iná vláda, iný minister a s pravdivosťou reportov je to tiež v našej krajinke všelijaké,“ hovorí Šipošová.

Rada vlády pre prevenciu kriminality, ktorej predsedom je minister Kaliňák, podľa nej každoročne rozdeľuje peniaze na projekty prevencie kriminality, robí to však neskoro a často až pred koncom kalendárneho roka. „Takže peniaze sa musia vyčerpať v ráde týždňov. To je možné len pri krátkodobých projektoch typu konferencie, publikácie a podobne, teda ‚na kávu a na chlebíčky‘, trvalé služby pre obete takto zabezpečiť nemožno.“

Organizácia Pomoc obetiam násilia prevádzkuje linku na čísle 0850 111 321. Národná linka pre ženy zažívajúce násilie funguje non-stop na čísle 0800 212 212.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie