Denník N

Minister školstva: Plošný štrajk je takmer vylúčený

Učitelia protestujú od jesene. Foto N – Tomáš Benedikovič
Učitelia protestujú od jesene. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 12:37. Minister školstva neverí, že od 25. januára bude zatvorených veľa škôl.

„Plošný štrajk je v tejto chvíli takmer vylúčený,“ povedal minister školstva Juraj Draxler v relácii TA3 V politike. Učitelia chcú od 25. januára zatvoriť plošne a neobmedzene školy, ak ministerstvo školstva nesplní ich požiadavky.

„Nemôžeme vylúčiť, že určitá časť škôl bude zatvorená na základe nezmyselných požiadaviek,“ povedal v nedeľu minister Draxler.

„Vidieť, že ministrovi ani vláde nevyhovuje štrajk, stále len zastrašujú a všetko spochybňujú,“ reagoval na vyjadrenia ministra Vladimír Crmoman, jeden z iniciátorov štrajku. Problémy v školstve sú podľa neho plošné a vie to aj vláda. „Preto ideme do štrajku,“ hovorí Crmoman. Ak sa nebudú plošné problémy v školstve riešiť, vráti sa to podľa neho všetkým na deťoch. „A či bude plošný, alebo nie, ideme do toho, lebo tieto problémy treba akútne riešiť,“ dodal.

Školy sa zatiaľ registrujú na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá štrajk organizuje. Do štrajku sa predbežne zapojilo 2242 učiteľov a 115 škôl. Celkovo je u nás viac ako 2-tisíc základných škôl.

Koľko škôl sa do štrajku zapojí, Crmoman neodhaduje. Tento týždeň sa učitelia o štrajku dozvedali. Prvým dňom štrajku sa však rast zapojených škôl nemusí zastaviť, tvrdí.

Najväčšia odborová organizácia, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, sa do štrajku nezapojí. Štrajk podporujú Nové školské odbory aj Nezávislé kresťanské odbory.

[poll id=“178″]

Vyššie platy, viac do školstva

Už od jesene Slovenská komora učiteľov žiada tri veci. Prvou požiadavkou je, aby v rozpočte bolo tento rok o 400 miliónov eur viac. Peniaze by mali pomôcť vyrovnať rozdiely vo vybraných školách, a to od technického vybavenia až po pomôcky.

Druhou požiadavkou je zvýšenie platov o 140 eur od tohto roka a o ďalších 90 eur od januára 2017. Argumentujú aj tým, že ich zárobky patria k najnižším v rámci OECD. Podľa odborárov je nástupná mzda učiteľov 600 eur a po 32 rokoch praxe majú 800 eur.

Treťou požiadavkou je návrat kreditov pre učiteľov za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, pričom ministerská komisia by mala prehodnotiť systém kontinuálneho vzdelávania.

Minister Draxler požiadavky učiteľov spochybňuje. Tvrdí, že na kontinuálnom vzdelávaní učiteľov pracuje. Požiadavka 400 miliónov do školstva na pomôcky je podľa neho absurdná.

Na druhej strane aj minister hovorí, že platy učiteľov by mali stúpnuť. Minulý rok sa s odborovým zväzom ministerstvo dohodlo, že platy tento rok stúpnu o 4 percentá. To je menej ako rok predtým. Vtedy stúpli o päť percent.

Draxler: Zvýšme platy. Až po voľbách

Minister Draxler však dnes hovorí, že učiteľom treba zvýšiť platy omnoho viac. „Platy učiteľov má trápia, najmä mladých učiteľov. Najviac vypuklé to je najmä v Bratislave, lebo sú tu vysoké náklady na život,“ povedal Draxler. Platy učiteľov by mali podľa neho stúpnuť o viac ako päť percent, ale prostredie podľa neho musí byť transparentnejšie. To už však do volieb nestihne.

Draxler kritizuje aj to, ako do škôl peniaze idú. Rozdeľujú ich totiž zriaďovatelia, teda samosprávy – obce a mestá. To je podľa Draxlera zložitý spôsob, a preto aj niektorí učitelia nevidia zvýšenie platov o pár percent. „Stáva sa, že na niektorých školách nevideli zvýšenie, lebo tam nie je transparentný proces financovania,“ povedal Draxler.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie