Denník N

Procházkovi v kampani na webe pomáhajú falošní diskutéri. Nie je to prvý raz

Falošné účty zlepšovali imidž šéfa Siete už pred prezidentskými voľbami, v pohotovosti boli aj pri zverejnení nahrávky Igora Matoviča. V decembri 2015 sa zaregistrovali posily. V internetových diskusiách opakujú, že Sieť do vlády so Smerom nepôjde.

„Paráda! Konečne sa našiel niekto, kto to myslí vážne,“ napísal v decembri falošný Peter. Potešila ho správa, že kandidáti Siete odovzdali v parlamente petíciu za hmotnú zodpovednosť politikov. Peter sa zaregistroval na Facebooku len pár dní predtým, profilovú fotku stiahol poľskej dievčine z Instagramu.

Peter nie je sám. „Konečne sa na to niekto podujal. Už to tu malo byť dávno, preto fandím Sieti. Kde je vôľa, je aj cesta,“ pridáva sa do diskusie falošný Roman. „Do toho. Držím palce,“ povzbudzuje Rebeca.

Začiatkom decembra minulého roku vzniklo na Facebooku viacero účtov, ktoré v internetových diskusiách robia len jedno – podporujú stranu Sieť a jej predstaviteľov.

Zaregistrovali sa v decembri 2015. Na Facebooku podporujú stranu Sieť.
Zaregistrovali sa v decembri 2015. Na Facebooku podporujú stranu Sieť.

Minulý týždeň odpovedal Radoslav Procházka aj na otázky o možnej spolupráci so Smerom. Falošné účty zaplavili diskusiu na facebookovej stránke Denníka N aj strany Sieť.

„Spolupráca Procházku s Ficom nemá logiku, ani si to ja osobne v takejto súhre neviem predstaviť. Chcem však dodať len jednu vec, radšej nech vládne s Ficom niekto, kto by ho krotil pri tých jeho ‚skvelých nápadoch‘, ako by mal Fico vládnuť sám,“ napísal ďalší Peter.

„Všetci vedia, že Sieť do koalície so Smerom nepôjde. Očividne zdravotníctvo niektorí nepovažujú za dôležité,“ pripojil sa falošný Juraj. „Ak som v poslednom čase nečítala 2-3 odmietavé stanoviská Siete k tejto téme, tak už neviem. Nemali by sa médiá viac venovať radšej štrajku učiteľov alebo výpovediam sestier?“ napísala Darina.

Redakcia Denníka N odhalila viac ako desať falošných účtov, ktoré sa na Facebooku vyjadrujú len k strane Sieť. Komentár na inú tému nenapísali.

„Sieť nevyužíva žiadnych falošných diskutérov a nemá kapacity ani dôvod na to, aby si overovala identitu každého prispievateľa. Ak má Denník N zoznam vymyslených ľudí a schránkových účtov, ktoré treba zablokovať, radi sa naň pozrieme a overíme to,“ reagovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

Piatková diskusia na facebookovej stránke strany Sieť. Minimálne päť komentárov napísali falošní diskutéri. Ich príspevky sú zvýraznené červenou.
Piatková diskusia na facebookovej stránke strany Sieť. Minimálne päť komentárov napísali falošní diskutéri. Ich príspevky sú zvýraznené červenou.

Pomáhali pred voľbami a aj proti Matovičovi

Spomínaní diskutéri síce vznikli len pred niekoľkými týždňami, ale nie je to prvýkrát, čo Radovi Procházkovi a Sieti zlepšujú imidž vymyslené osoby na Facebooku. Iná skupinka falošných účtov bola aktívna už v roku 2014.

„Pokiaľ je jeho jediná chyba, že bol v KDH, tak je to len ďalšie utvrdenie, že je správny kandidát,“ napísala vo februári 2014 pred prvým kolom prezidentských volieb vymyslená Linda. „Dúfam, že sa dostanete v čo najväčšom počte, aby ste zmenili k lepšiemu aj komunál. Držím palce a budem vás voliť,“ reagovala 100 dní pred novembrovými komunálnymi voľbami falošná Katarína. V októbri sa jej nepáčila kritika na adresu Tatiany Kratochvílovej, vtedajšej kandidátky Siete na primátorku Bratislavy.

Vladimir Nevedal sa kedysi na Facebooku volal Ivan Kusý. Procházku podporoval ešte pred prvým kolom prezidentských volieb.
Vladimir Nevedal sa kedysi na Facebooku volal Ivan Kusý. Procházku podporoval ešte pred prvým kolom prezidentských volieb.

Lubica Bialkova uvádza, že pracuje v agentúre SITA. Fotka je ukradnutá z internetu, v URL adrese profilu je meno Tatiana Galová. Procházku takto podporovala pod článkom o Miss Universe 2014 na webe pluska.sk.
Lubica Bialkova uvádza, že pracuje v agentúre SITA. Fotka je ukradnutá z internetu, v URL adrese profilu je meno Tatiana Galová. Procházku takto podporovala pod článkom o Miss Universe 2014 na webe pluska.sk.

Falošné účty mali pohotovosť v lete 2015 v súvislosti s nahrávkou Igora Matoviča (OĽaNO-Nova). Veľmi ich pobúril aj prieskum málo známej agentúry AKO, ktorá odhadla väčšiu podporu SNS ako Sieti: „To je čo za divnú agentúru? Očividne je to SNS agentúra, ktorá prihodila strane SNS… Je to viac než očividné,“ reagovala Andrea Horňáková, ktorá na Facebooku vystupuje pod fotkou nemeckej herečky Jeanette Biedermann.

„Pevne verím, že sa SNS do parlamentu nedostane,“ dodáva Miroslav Dobrovník, ktorý diskutuje pod fotkou futbalistu Miroslava Kloseho.

Na falošných diskutérov podporujúcich Sieť upozornil na jeseň Konzervatívny výber. Po zverejnení informácií boli niektoré príspevky odstránené.

Falošná Andrea Horňáková používa fotku nemeckej herečky Jeanette Biedermann. Ema Farská ukradla fotku speváčke Eve Farnej. Miroslava Puškarová s fotkou Carrie-Anne Moss z filmu Unthinkable. Miroslav Dobrovník ako futbalista Miroslav Klose. Filip Hanzel s fotkou amerického lyžiara Bode Millera. Nikola Siemanová používa fotku z fotobanky. Libor Neumann ako rakúsky novinár Jürgen Preusser. Linda Priziminová používa fotku libanončanky Farah Salka.
Falošná Andrea Horňáková používa fotku nemeckej herečky Jeanette Biedermann. Ema Farská ukradla fotku speváčke Eve Farnej. Miroslava Puškarová s fotkou Carrie-Anne Moss z filmu Unthinkable. Miroslav Dobrovník ako futbalista Miroslav Klose. Filip Hanzel s fotkou amerického lyžiara Bode Millera. Nikola Siemanová používa fotku z fotobanky. Libor Neumann ako rakúsky novinár Jürgen Preusser. Linda Priziminová používa fotku Libanončanky Farah Salka.

Zaujímavé je, že títo diskutéri nerobili marketing len pre Sieť. Redakcia Denníka N má zdokumentované prípady troch desiatok účtov, ktoré na Facebooku okrem Siete pomáhali napríklad Rudolfovi Kusému, starostovi bratislavskej mestskej časti Nové Mesto (kandidoval ako nezávislý), a Karolovi Janasovi, primátorovi Považskej Bystrice (kandidoval za koalíciu Smer-KDH-SDKÚ).

Tí istí diskutéri robili marketing aj pre stranu Tip. Pomáhali jej napríklad pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2014. „Vôbec ma netrápia financie. Hlavné je, aby mali dobrých kandidátov, čo Bubán spĺňa. Preto ho budem krúžkovať,“ napísal Štefan Kuda, ktorý kedysi používal na Facebooku meno Martin Bičan.

„Ani som nevedela, aký úspešný je pán Bubán… A okrem toho aj fešák. Takto by mala vyzerať strana, mladá, dynamická a ambiciózna. Držím palce,“ napísala Andrea s fotkou nemeckej herečky o lídrovi kandidátky Tipu Michalovi Bubánovi.

Jedna z viacerých diskusií na stránke Tip, kde vystupovali falošní diskutéri (zvýraznení červenou).
Jedna z viacerých diskusií na stránke Tip, kde vystupovali falošní diskutéri (zvýraznení červenou).

„Dôrazne ‎sa ohradzujeme voči tvrdeniu, že by naša strana používala falošných diskutérov. Vnímame to ako tvrdenie úmyselne sa snažiace poškodiť stranu TIP,“ reagoval Juraj Tilesch z komunikačného oddelenia strany. „Naša strana úmyselne takéto identity nevytvárala a ani nepoužívala.“

Do kampane môžu vstúpiť ďalší

Falošné účty podporovali v minulosti najmä politikov Smeru. Ich aktivita sa začala ešte pred voľbami v roku 2010. Strana mala podporu diskutérov na viacerých spravodajských portáloch a povzbudzujúce články písali aj viacerí falošní blogeri.

Denník N vlani popísal ďalšiu skupinu falošných diskutérov, ktorí vychvaľovali najmä ministra zdravotníctva Viliama Čisláka a primátora Košíc Richarda Rašiho. Po odhalení novinármi boli viaceré účty ich majiteľmi zmazané.

Falošní diskutéri Smeru robili marketing výlučne strane a jej predstaviteľom. Naproti tomu Sieť, Tip a regionálni politici mali podporu diskutérov, ktorí stíhali robiť PR aj viacerým firmám. Ich príspevky sme našli napríklad pod príspevkami jazykovej školy Speak, pri paplónoch Holey Quilt a handmade šperkoch; okrem toho často zdieľali odkazy na web zivaspomienka.sk. Firmy sme oslovili, všetky vylúčili, že by niekedy využili pozitívne recenzie od falošných diskutérov.

Redakcia Denníka N monitoruje aj ďalších falošných diskutérov, ktorí by mohli vstúpiť do predvolebnej kampane na internete. Viacerí z nich boli na Facebooku zaregistrovaní v októbri až novembri. Od svojho vzniku kritizujú najmä predstaviteľov opozície.

Doplnené 19. januára 2016 o 15:45

Po zverejnení informácií o falošných diskutéroch podporujúcich Radoslava Procházku začali do diskusie pod článkom na webe Denníka N prispievať iní falošní diskutéri, všetci kritizovali stranu Sieť. Viaceré účty vznikli na Facebooku v júli 2015, opakovane chvália stranu Smer a jej predstaviteľov. Redakcia objavila takmer tri desiatky takýchto falošných účtov, niektoré z nich predstavujeme na obrázku:

falosni-diskuteri2

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Falošní diskutéri

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie