Denník N

Primálo peňazí za dobrú povesť?

Tate Modern v Londýne patrí k najnavštevovanejším svetovým galériám. Aktivistom prekáža, že má peniaze aj od energetickej spoločnosti.
Tate Modern v Londýne patrí k najnavštevovanejším svetovým galériám. Aktivistom prekáža, že má peniaze aj od energetickej spoločnosti.

Prestížna britská galéria Tate musela po protestoch a rozhodnutí súdu zverejniť, koľko peňazí dostala od ropnej spoločnosti BP za takmer dvadsať rokov.

Umelci a aktivisti tri roky trvali na tom, aby prestížna britská galéria Tate zverejnila sumu, akú každoročne dostáva od BP. Doteraz to bol najvernejší sponzor galérie, no zároveň najkontroverznejší. A galéria sa roky bránila, aby nemusela povedať, koľko presne od ropnej spoločnosti dostáva.

V pondelok tak už urobiť musela. Súd, ktorý rozhodol krátko pred Vianocami, jej dal lehotu tridsaťpäť dní. To, čo mnohí aktivisti tušili, sa potvrdilo.

„Tate poskytovala nálepku slušnosti jednej z najkontroverznejších spoločností za bagateľ 150-tisíc libier. Zahanbujúco nízka suma na to, aby ňou Tate ospravedlňovala svoj vzťah s BP,“ cituje Guardian Annu Galkinovú z aktivistickej skupiny Platform po zverejnení detailov sponzorstva.

Tie hovoria, že BP venovala Tate spolu 3,8 milióna libier v rokoch 1990 až 2006, od 150-tisíc po 330-tisíc libier ročne, čo v priemere vychádza na 224-tisíc libier. Aktivisti odhadujú, že to tvorí iba pol percenta príjmov galérie, a nerozumejú, prečo by sa Tate nezaobišla bez peňazí spoločnosti, ktorá je nezodpovedná voči životnému prostrediu a má za sebou množstvo škandálov.

Tým najväčším bola katastrofa v Mexickom zálive pred piatimi rokmi, keď po explózii ropnej plošiny BP do mora uniklo približne osemsto miliónov litrov ropy.

V tom čase sa podľa zverejnených záznamov stretla v Tate komisia, ktorá prehodnocovala, či po tejto udalosti v sponzorstve pokračovať. Novú dohodu s BP oznámil šéf Tate Nicholas Serota hneď v roku 2011 s odôvodnením, že pokračovať je správne, lebo „BP boli vždy skvelí podporovatelia umenia“.

Väčšina finančných zdrojov Tate pochádza z vlastných príjmov a zo sponzoringu súkromnými  podporovateľmi, medzi ktorými je viacero veľkých korporácií. Prípad s BP nasmeroval diskusiu k otázke, či by predsa len nebolo namieste rozlišovať na úrovni etiky medzi sponzoringom a filantropiou.

„Medzi obrovskými korporátnymi sponzormi či nadáciami a superbohatými ľuďmi, ktorí môžu milovať umenie, je veľký rozdiel. Ich sponzorstvo je v podstate nástroj ich PR. Prostredníctvom vás chcú pozdvihnúť svoju značku. Ste na to pripravení? Je toto jediná cesta k vášmu financovaniu? Od ktorej korporácie by ste peniaze nevzali? Žijeme v takomto systéme od 80. rokov, no stále neprebehla seriózna diskusia o etike,“ cituje Guardian britského dramatika Marka Ravenhilla.

Pred troma rokmi podpísali dohodu s BP aj ďalšie národné britské umelecké inštitúcie – National Portrait Gallery, British Museum a Royal Opera House. Od BP dostanú za päť rokov desať miliónov libier. Kultúrna sociologička Tiffany Jenkins na to hovorí: „Čísla sú nižšie, ako by mali byť. BP má množstvo peňazí, Tate je významná galéria a bolo by od BP pekné, keby jej dala viac. Tate by si mala žiadať viac. Nemám problém s ropnými spoločnosťami, potrebujeme ich. Skôr vo mne vzbudzuje podozrenie poznámka, že umenie by sa malo sponzorovať s prihliadaním na etiku. Umenie zažíva zložité časy a potrebuje peniaze.“

BP je tretia najväčšia energetická spoločnosť na svete a najväčšia britská spoločnosť. Tate je jednou z najvýznamnejších svetových galérií na svete. Jej šéf Nicholas Serota stál vlani na čele rebríčka najvplyvnejších ľudí vo svete umenia magazínu Art Review.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie