Denník N

Ficovho kamaráta Výboha v Rakúsku očistili. Nepodarilo sa dokázať, že žiadal úplatok

Ilustrácia – Palo Čejka
Ilustrácia – Palo Čejka

O korupčnej afére zrejme rozhodli dve veci: vyšetrovanie stálo na tvrdení proti tvrdeniu a od údajnej korupcie uplynulo už osem rokov.

Premiér Robert Fico si môže vydýchnuť. Pred voľbami mu už nehrozí, že by niekto z moci úradnej povedal, že jeho priateľ Miroslav Výboh bol zapletený do korupcie.

Rakúska prokuratúra podľa serveru Aktuality.sk odložila kauzu nákupu transportérov Pandur pre českú armádu, v ktorej sa Výboh ocitol medzi obvinenými.

Podľa niekoľkých svedkov mal plniť úlohu akéhosi emisára. V mene ľudí blízkych vtedajšej českej vláde údajne tlmočil zbrojovke vyrábajúcej pandury požiadavky na vyplatenie provízie.

Slovenský podnikateľ mal rokovať v tandeme s izraelským zbrojárom Lovom Drorim, ktorý dodával na transportéry časť výzbroje.

Autor: Martina Pažitková
Miroslav Výboh môže byť pokojný, jeho prípad po rokoch skončil. Foto N – Martina Pažitková

Takýto príbeh sa však podľa rakúskych vyšetrovateľov nepodarilo preukázať. „Stíhanie voči jednému slovenskému a jednému izraelskému štátnemu príslušníkovi bolo len nedávno zastavené,“ povedal serveru Aktuality.sk šéf rakúskej prokuratúry pre stíhanie korupcie Norbert Hauser.

Slovo proti slovu

O výsledku vyšetrovania mohli rozhodnúť dve veci. Časový faktor – k údajnej korupčnej ponuke malo dôjsť už pomerne dávno, na jeseň 2007, teda pred viac než ôsmimi rokmi. A dôležité tiež je, že v celom prípade išlo predovšetkým o tvrdenie proti tvrdeniu.

Proti Výbohovi priamo vypovedali niekoľkí vtedajší manažéri rakúskej zbrojovky Steyr. „V rozhovore medzi štyrmi očami mi pán Výboh predniesol požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach,“ tvrdil vtedajší riaditeľ marketingu Lutz Kampmann.

Výboh niečo také odmietal. Pred novinármi popieral dokonca aj to, že by ho Rakúšania vôbec stíhali za korupciu. „Som v kontakte s rakúskym prokurátorom. Budem vypovedať len ako svedok,“ tvrdil Výboh.

Premiérovo vtipkovanie

Slovenský premiér pri otázkach na svojho priateľa zachovával pokoj. „Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz,“ vtipkoval na jeseň Fico, keď sa ho na kauzu pýtali novinári.

V skutočnosti mu kauza mohla pred voľbami narobiť riadnu paseku. V lete 2014 pod tlakom priznal, že sa s Výbohom kamaráti už dlhé roky. „Dvadsať rokov poznám osobne tohto človeka a ja nebudem ľudí zatracovať, ako to robia niektorí iní,“ vyhlásil vtedy premiér.

Kauza okolo transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.
Kauza okolo transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.

Pokiaľ by Rakúšania poslali Výboha pred súd, znamenalo by to pre Fica dvojitú nepríjemnosť. Nielen, že by jeho priateľ bol oficiálne obžalovaný z korupcie, ale navyše by to vrhlo nepríjemnú škvrnu aj na viaceré zákazky prvej vlády Smeru.

Výbohova firma Willing totiž s vládou svojho kamaráta v rokoch 2006 až 2010 podpisovala strategické zákazky na dodávky vojenského materiálu či údržbu nadzvukových stíhačiek MiG-29.

Kamarátova povesť

Kauza okolo transportérov Pandur ale ešte úplne neskončila. Pozadie nákupu v súčasnosti rozplietajú aj v Česku, kde vyšetrovatelia poslali pred súd podnikateľa Marka Dalíka, pobočníka bývalého premiéra Mirka Topolánka, ktorého vláda o kontrakte rozhodovala.

Podľa bývalých manažérov zbrojovky Steyr to bol práve Dalík, kto inicioval žiadosti o provízie – Výboh s izraleským zbrojárom Drorim mali byť len sprostredkovatelia.

„Pán Dalík na schôdzke v Prahe napísal na obrúsok tri šestky. Malo to znamenať, že žiada trikrát šesť miliónov eur,“ povedal do protokolu napríklad poradca zbrojovky a bývalý diplomat Victor Jackovich.

Ústrednou postavou kauzy okolo Pandurov bol doteraz český lobbista Marek Dalík, stále viac sa však do nej zaplieta aj Slovák Výboh. Foto – Česká televize
Ústrednou postavou kauzy okolo Pandurov bol doteraz český lobbista Marek Dalík, stále viac sa však do nej zaplietal aj Slovák Výboh. Foto – Česká televize

V tejto vetve prípadu však Výbohovi už obvinenie nehrozí – podľa medzinárodných dohôd nemôže byť za rovnakú vec stíhaný v dvoch rôznych krajinách.

Jediné, o čo sa hrá, je reputácia. V septembri 2014 Výboh prišiel vypovedať pred pražský súd ako svedok, ktorý dosvedčil, že k žiadnej korupcii nedošlo.

V rozsudku nad Dalíkom sa teda českí sudcovia budú musieť vyjadriť aj k tomu, či na nich svedok Výboh pôsobil dôveryhodne a či jeho slová je možné brať vážne.

Zo zbrojára developer

Výboh začal medzičasom prenikať aj do ďalších odvetví. Pred pražským súdom napríklad prehlásil, že sa v súčasnosti venuje hlavne realitám – cez firmu AMW kúpil palác na Gorkého ulici v Bratislave, niekoľko metrov od národného divadla.

Niekdajšie sídlo Obchodnej a priemyselnej komory by rád premenil na polyfunkčnú budovu s obchodmi a kanceláriami. „Budovu som kúpil a teraz ju renovujeme,“ povedal predvlani. Rozsiahlejšia rekonštrukcia ale odvtedy nezačala.

gorkeho-4
Budovu na Gorkého ulici 4 postavili v rokoch 1903 – 1904 pre Obchodnú a priemyselnú komoru. Nachádza sa v srdci bratislavského Starého mesta. Foto – Gorkeho 4

Okrem toho mohol mať Výboh podľa zákulisných informácií vplyv aj v stavebnom gigante Doprastav, ktorý sa pred časom v reštrukturalizácii zbavil väčšiny dlhov. Oficiálne to ale popiera.

Výbohovu prestíž zvýšilo, že sa v roku 2013 stal honorárnym konzulom Monackého kniežatstva na Slovensku. Monacké kniežatstvo si Výboh dnes udáva ako svoju aktuálnu adresu.

Willing stále v hre

So zbrojárskou firmou Willing už Výboh podľa svojich slov i obchodného registra nemá nič spoločné. „Koncom roku 2011 som akcie tejto spoločnosti predal a prestal som v nej byť aktívny,“ povedal pod prísahou pred pražským súdom.

Podľa viacerých indícií však prepojenia stále existujú. Napríklad webovú doménu Výbohovho konzuláru si nechala zaregistrovať firma Willing. Okrem toho mal Willing podľa denníka Sme minimálne donedávna rovnaké kontaktné osoby ako Výbohova nová spoločnosť AMW.

Zvolenskej firme Willing sa podarilo udržať v obchodoch so štátom i počas druhej Ficovej vlády. Armáde dodala napríklad niektoré komponenty na stíhačky MiG-29 i cvičné lietadlá L-39. A zatiaľ nejasnú úlohu môže Výbohova niekdajšia firma zohrávať i v zatiaľ poslednom dôležitom obchode, ktorý podpísalo ministerstvo obrany.

Koncom roka 2015 sa ministerstvo rozhodlo, že predĺži zmluvu na prevádzku stíhačiek MiG-29 do roku 2019. Willing dlhé roky na Slovensku zastupoval ruského výrobcu lietadiel, spoločnosť RSK MiG.

Okrem iného sa jeho technici podieľali na pravidelných revíziách stíhačiek, za čo Willing podľa dostupných informácií inkasovala minimálne štyri milióny eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Výboh

Slovensko

Teraz najčítanejšie