Spája mestá a vidiek, prispieva k rozvoju regiónov. Model sociálneho poľnohospodárstva si razí cestu

Aj na Slovensku nájdeme sociálne farmy, ktoré zásobujú mestá lokálnymi produktmi, prispievajú k rastu regionálnej ekonomiky a navyše dávajú prácu znevýhodneným ľuďom z miestnej komunity.
➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Autorka je reportérka, autorka blogu tulamsavidiek.com
Tento text vyšiel v spolupráci s ctzn.sk Platformou o ľuďoch a mestách
Agronómka Sylvia bola v skúšobnej dobe vo svojom novom zamestnaní vo vinárstve Tajna, keď jej diagnostikovali onkologické ochorenie. V pozícii agronómky by mala na starosti viac než tridsať ľudí, s ktorými by musela tráviť 6 až 7 hodín denne vonku v teréne.
„Nie som v takej kondícii, aby som si mohla dovoliť to, čo pred liečbou,“ hovorí Sylvia.
V Tajnej ostala pracovať ako agronómka, ale ako zamestnankyňa so znevýhodnením v agrosociálnom podniku. „Zamestnávateľ berie na mňa ohľad počas liečby, aj na jej následky,“ dodáva.
Agro Sociálny podnik, s. r. o., pri vinárstve Tajna založili Martin Kutálek a Rastislav Demeš v roku 2019. Sylvia má na starosti skupinu znevýhodnených osôb – ľudí so zdravotným znevýhodnením, dlhodobo nezamestnané či zraniteľné osoby.
Spomína napríklad zamestnanca, ktorý má fóbiu z ľudí a nevie pracovať v kolektíve, kde je neustále kontrolovaný. „U nás má voľnosť, pracuje sám, v prírode, ide si svojím tempom, nikto mu nestojí za chrbtom,“ opisuje Sylvia.

Na pahorku nad dedinou Tajná, kde pracuje, je murovaný domček s terasou. Vidno z neho úhľadné rady viniča, ako sa vlnia krajom. Ich krásu umocňuje kvitnúci ružový krík na začiatku každého radu.
„Nie je tam na okrasu, je to indikátor múčnatky – keď sa objaví, ruža ju dostane najskôr,“ opisuje jeden z grifov miestneho biovinohradu Kutálek.
Pri bioprodukcii sa nepoužívajú umelé hnojivá ani postreky, treba ich