Týždeň v zdraví: Ktoré potraviny znižujú kardiovaskulárne riziko? Čo robiť, keď sa spálite na slnku? Viete, čo je to preexpozičná profylaxia?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.
Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.
Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.
V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:
- o výsledkoch globálneho výskumu venovaného potravinám prospešným pre kardiovaskulárne zdravie;
- odporúčania a rady, čo robiť, ak si spálite pokožku na slnku alebo v soláriu;
- fakty o preexpozičnej profylaxii.
Potraviny, ktoré môžu pomôcť znížiť kardiovaskulárne riziko
Dnešná „virtuálna dietológia“, keď sa na experta hrá prakticky hocikto, väčšinou anonymne v šírych oceánoch najmä sociálnych sietí bez toho, aby mal v tejto oblasti potrebnú kvalifikáciu, nám často núka „potraviny na všetko“. Zväčša sú súčasťou „zázračných“ diét a fungujú asi tak ako bežné placebo: nijako, neublížia, ale ani nepomôžu. To sú tie lepšie prípady, horšie sú tie, keď ľudia veria šarlatánom, ktorí im predajú čokoľvek, čo im môže ublížiť.
Na úplne inej úrovni sú potraviny obsahujúce nutrienty, ktoré vedecky
Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.